Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Варшавська конференція з людського виміру ОБСЄ
18:01
16 жовтня 2023 р.

Варшавська конференція з людського виміру ОБСЄ

Минулого тижня відбулася Варшавська конференція з людського виміру ОБСЄ, у межах якої учасники та учасниці заходу обговорили стан дотримання прав та основних свобод людини. До заходу також долучився проєктний менеджер Ромського жіночого фонду «Чіріклі» Юліан Кондур та проєктна асистентка Тайя Аврам

Представники та представниці ромського громадянського та держав ОБСЄ обговорили найбільш гострі проблеми, які постали перед ромами під час повномасштабної війни. Вони також обмінялися досвідом та рекомендаціями щодо розвʼязання цих викликів.

«Ми задокументували випадки, коли до деяких переміщених ромських сімей ставилися інакше, дискримінували їх або навіть обмежували доступ до рятувальних служб або житла через глибоко вкорінені упередження до ромів. Для розвʼязання таких випадків «Чіріклі» передає цю інформацію українським державним органам, відповідальним за захист прав меншин. 

Стереотипи також негативно впливають на можливості ромів отримати доступ до тимчасового житла. Цю проблему здебільшого вирішують ромські громадські організації або самі ромські громади», – зазначив Юліан Кондур.

Тим часом Тайя Аврам закликала інші країни продовжувати надавати захист та розширювати інтеграційні програми для ромів, які переїхали до інших країн, оскільки вимушені були рятуватися від війни в Україні. 

«Водночас вкрай важливо зупинити злочинця. Росія, її керівництво та її військові – повинні відповісти за всі злочини, які вони вчинили в Україні, і страждання, які принесли невинним мирним жителям!», – додала вона. 

Ромський жіночий фонд «Чіріклі» дякує країнам ОБСЄ за їхню боротьбу з расизмом та дискримінацією, а також за допомогу у розвʼязанні проблем ромів у кризових та післякризових ситуаціях. Ми закликаємо продовжувати відстежувати порушення прав ромів, повʼязані з повномасштабним російським вторгненням, та далі шукати шляхи розвʼязання цих проблем!


Фото: Natalia Duminica, OSCE / Piotr Dziubak

 Фейсбук-сторінка «Chirikli» (https://www.facebook.com/Chiricli)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon