Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
8 квітня відзначається Міжнародний день ромів
17:41
8 квітня 2023 р.

8 квітня відзначається Міжнародний день ромів

Чому саме цей день та яке значення він має для ромів та світу в цілому?

Святкування 8 квітня Міжнародного дня ромів було започатковано на IV Всесвітньому конгресі ромів, який проводився у 1990 році у місті Сероцьку, що неподалік польської столиці, міста Варшави. Чому ця дата? Відповідь криється у події, яка мала місце за 19 років до того, а саме І Всесвітній конгрес ромів (І World Romani Congress). 

Перший Всесвітній конгрес ромів був організований у квітні 1971 році в Орпінгтоні поблизу Лондона, Англія, частково профінансований Всесвітньою радою церков та урядом Індії. У ньому взяли участь 23 представники з дев’яти країн (Чехословаччини, Фінляндії, Норвегії, Франції, Великої Британії, Німеччини, Угорщини, Ірландії, Іспанії та Югославії) та спостерігачі з Бельгії, Канади, Індії та Сполучених Штатів.

За підсумками цієї зустрічі ромів визнано єдиною нетериторіальною нацією.

Було прийнято символіку: прапор і гімн.

Прапор у вигляді верхньої синьої смуги та зеленої нижньої, у центрі з червоною чакрою з 16 спицями. Ця національна емблема ромського народу не була новою, оскільки прототипом її став зелено-блакитний прапор із конференції Загальної асоціації циган Румунії 1933 року, прикрашений червоною чакрою з шістнадцятьма спицями.

Гімн був прийнятий на основі пісні «Джелем, Джелем» (автор Жарко Йованович).

Учасники конгресу ухвалили рішення про вживання в офіційних документах та ЗМІ слова «рома», замість слів "цигани", «gypsies» та інших популярних варіантів. Це вплинуло на зміну назви Міжнародний циганський комітет (the International Gypsy Committee), заснований у 1965 році, який був перейменований на Міжнародний ромський комітет (Komiteto Lumniako Romano).

Було створено п’ять підкомісій для дослідження:

1) соціальних питань,

2) освіти,

3) військових злочинів,

4) мови,

5) культури.

Можна з упевненістю сказати, що Перший Всесвітній конгрес ромів – це важлива подія в історії ромського народу. І свято, встановлене на його честь, має на меті самоідентифікацію ромської етнічної групи як єдиного народу. Крім того, привернення уваги громадськості до самобутньої ромської культури, історії цього народу, його багатої на діалекти мови. Важливим та досі актуальним аспектом залишається подолання проблем дискримінації, утисків та відчуження ромів у суспільстві. Створення умов для успішної інтеграції ромів в сучасному світі.

Автор: Анастасія Тамбовцева-Коваль, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon