Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Звідки ми знаємо, що роми походять з Індії?
18:51
2 березня 2023 р.

Звідки ми знаємо, що роми походять з Індії?

Звідки прийшли роми до Європи часом цікавить навіть самих ромів. На цю тему трапляється багато дискусій та суперечок. Серед людей ширяться різні версії. На сьогодні до самих популярних можна віднести такі як:

• єгипетське походження ромен;

• роми - загублені нащадки Ізраїлю;

• навіть існує історія, яка пов'язує предків ромен з містичною Атлантидою;

• а на території колишнього радянського союзу можна почути історію про пращура всіх ромен, який жив на острові Ци, що на річці Ганг (або в інших інтерпретаціях - на острові між річками Ци і Ганг).

Та з наукової точки зору, відповідь є однозначна та вважається фактом, а саме - предки ромів походять з Індії.


Які існують докази цього? Розглянемо чотири види досліджень:

1) Лінгвістичне дослідження 

Одним з вагомих доказів індійського походження ромен - дослідження романі, - мови ромів.

Як досліджуючи ромську мову можна дізнатися про походження ромів?

Детально аналізуючи мову, наприклад її словниковий запас, граматику, фонетику, та порівнюючи її з іншими мовами, можна знайти цікаві закономірності та зробити певні відкриття. Ось до яких висновків дійшли дослідники романі: роми мігрували з Центральної Індії до східних частин Північної Індії, та, можливо, залишалися там деякий час. Потім вони перейшли Персію, Вірменію та потрапили до Візантійської імперії, де і проживали деякий час. А вже з Малої Азії вони мігрували до Європи.

Яким чином міграція впливає на мову та як проводиться такий аналіз, ми розглянемо детальніше в окремій статті. А зараз лише зазначимо, що лінгвістичні дослідження романі дає чи не найпереконливіші докази, та не залишає ніяких сумнівів у індійському походженні ромен.

2) Популяційна генетика

Популяційна генетика людини визначається як розділ генетики, який вивчає характеристики популяцій людини, їх генетичну структуру (генофонд), тобто розподіл алелей окремих генів в групах людей і фактори, що порушують рівновагу генів в генофонді.

Досліджуючи ДНК можна дізнатися про те, з якого континенту походять предки, до якої етнічної групи належить особа. Навіть шлях міграції далеких родичів особи. Так от згідно узагальнених висновків генеалогічних досліджень, предки ромів проживали в Індії.

3) Культурна антропологія

Згідно визначення, антропологія культурна – галузь науки, яка вивчає вплив культурного середовища на формування (або зміну) етнонаціональної ідентичності людини, механізми інкультурації особистості та процеси акультурації на рівні соціальних груп – носіїв етнічних та національних культур. Тобто, культурна антропологія вивчає поведінку людини та результати її діяльності. 

І хоча прямих соціокультурних зв'язків між ромами та населенням півострова Індостан досі не встановлено, та порівняння культури та соціальних інституцій дає нам певні припущення, щодо вірогідного індійського походження ромів. Наприклад, форма юрисдикції або внутрішні закони та правила, щодо ритуалів дотримання чистоти.

4) Історія

На жаль, на даний момент історія не зберегла матеріальних джерел, які б достеменно розповіли та засвідчили походження ромів. Особливо це стосується їх доєвропейського минулого. Та все ж, наука історія має наявні письмові джерела, які містять згадки, які дають нам можливість мати уявлення про життя ромен в минулі часи.

Уважно вивчаючи результати всіх цих досліджень, а саме лінгвістичні, генетичні, культурно-антропологічні та історичні, індійське походження ромів не викликає сумнівів.

Автор: Анастасія Тамбовцева, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon