Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Протести в Словаччині: ромська громада проти правих радикалів
18:57
14 січня 2023 р.

Протести в Словаччині: ромська громада проти правих радикалів

На початку Нового 2023 року в місті Міхаловце, що у Словацькій Республіці, було вбито сорокашестирічну медсестру Еріку. Підозрюваного у цьому жахливому злочині нещодавно спіймали, ним виявився місцевий вісімнадцятирічний ром Валентин Г. 

Це стало темою № 1 для політичного піару крайніх правих у Словаччині, а саме голови ультра-націоналістичної екстремістської партії «Народна партія – Наша Словаччина» Маріана Котлеби.

Отже, політична партія Котлеби не стала втрачати час і використала подію вбивства ромським громадянином для початку політичної боротьби за голоси виборців, адже влітку у Словаччині очікуються парламентські вибори. На початку січня Маріан Котлеба та його команда почала розпалювати міжнаціональну ворожнечу у м. Міхаловце вигукуючи під час автопробігу з гучномовця такі фрази: «Котлеба йде до Михаловець!», «Агресивний циганський садист в м. Міхаловце вчинив вбивство за пару євро!». У підсумку Котлеба закликав своїх прихильників зібратися 8-го січня у м. Міхаловце на т.зв. акцію протесту. 

 Напередодні анонсованого мітингу Котлеби, на місці вбивства Еріки в суботу, 7 січня, зібралися представники ромської громади, щоб вшанувати її пам’ять. Це був публічний жест, який мав показати, що ромська громада на боці справедливості і засуджує вбивство людини як таке. «Роми не вбивали Еріку, але її, на жаль, убила людина з ромської громади», – сказав Петер Поллак, представник Європарламенту від Словацької республіки.

Також Петер Поллак та його прихильники подали кримінальну заяву до правоохоронних органів на Маріана Котлебу за проведення расистської та провокативної акції/мітингу «Котлеба їде до Михаловце».

Колишній представник словацького Уряду у справ ромів Абель Равас зазначив: «Вбивство є помилкою окремої людини і суспільство не повинно засуджувати ромську спільноту». В інтерв’ю він говорить, що ультраправі використовуватимуть це як інструмент для отримання більшої кількості голосів.

8 січня на акцію міжнаціональної ворожнечі, яку організував М. Котлеба прийшла і ромська громада Словаччини аби вшанувати пам’ять вбитої Еріки та висловити свій протест проти расистської риторики політичної партії Котлеби. Під час виступу Котлеби роми активно викували «Фашист! Фашист!». В цілому, все пройшло без сутичок. Порядок в Міхаловце забезпечували численні загони поліцейських. Роми розійшлись по своїм домівках. 

Аби не допустити подальшого посилення ненависті до національних меншин Словаччини, у майбутньому роми планують вийти на протести у найбільших містах Словаччини, каже Франтішек Танко, представник Словацького ромської асоціації:


Фото: ТВ "Маркіза" (Словаччина), відкриті джерела з мережі Інтернет

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon