Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Президентка Словацької Республіки відзначила високими державними нагородами Людовіта Діді та Анну Коптову
22:04
6 січня 2023 р.

Президентка Словацької Республіки відзначила високими державними нагородами Людовіта Діді та Анну Коптову

З нагоди 30-річчя створення незалежної Словацької Республіки Президентка Зузана Чапутова (Zuzana Čaputová) відзначила державними відзнаками десятки діячів країни. Багато з них брали участь у боротьбі з тоталітаризмом.

Людовіт Діді (Ľudovít Didi) та Анна Коптова (Anna Koptová), обоє ромського походження, також були серед нагороджених. Людовіт Діді отримав на згадку орден Людовіта Штура ІІІ ступеня.

Зузана Чапутова нагородила Л. Діді відзнакою за виняткові заслуги у справі демократії та її розвитку, а також захисту прав і свобод людини. Дебютував Л. Діді як прозаїк у віці 73 роки.

Л. Діді увійшов в історію словацької літератури як автор першого роману про ромів. Його прозовий твір «Казки, освячені вітром» («Příběhy svěcené větrem») розповідає про середовище, з яким він був близько знайомий, а саме з ромського світу.

Людовіт Діді походив із бідної родини, виріс у домі бабусі та дідуся. Завдяки своїй наполегливості він закінчив середню школу, але був виключений з коледжу політичних і економічних наук у Празі через незгоду з чехословацьким комуністичним режимом.

Зрештою, він завершив навчання в Педагогічному інституті в м. Нітра в 1963 р. Л. Діді відкрито критикував радянське вторгнення в Чехословаччину в серпні 1968 року і з цієї причини мав проблеми з пошуком роботи.

У 1980 р. Л. Діді та його дружина підписали відому «Хартію 77». Після переходу 1989 р. країни до демократії, відомої в Словаччині як «Лагідна революція» («Něžná revoluce»), їх обох було політично реабілітовано. Інститут національної пам’яті Словаччини нагородив подружжя орденами учасників антикомуністичного опору; Згодом Л. Діді провів свої роки на пенсії, присвятивши себе літературі на повний робочий день.

Орденом Людовита Штура ІІ ступеня Президентка нагородила і Анну Коптову – відому громадську діячку руху за емансипацію ромів і співзасновницю першої ромської театральної трупи в Словаччині «Romathan», першого ромського журналу «Romano ľil» та Фонда доброї ромської феї «Кесай» (nadace Dobrá romská víla Kesaj). Після демократичних перетворень у 1989 р. А. Коптова сприяла офіційному визнанню ромів національною меншиною з правом навчатися власною мовою та розвивати свою культуру.

У 1978 р. на Другому Всесвітньому конгресі ромів у Женеві (Швейцарія) А. Коптова приєдналася до міжнародного ромського руху. Коли вона повернулася додому в Чехословаччину, комуністичні спецслужби почали перевірку її як «ворога народу».

Після падіння комуністичного режиму вона стала депутатом Національної Ради Словаччини від руху «Народ проти насильства» (Verejnosť proti násiliu). Вона заснувала та очолила приватну початкову школу в м. Кошице, видала словник для перекладу між ромською та словацькою мовами та сприяла випуску як граматики ромської мови, так і підручників для її викладання.

І А. Коптову, і сина Л. Діді, який отримав державну нагороду від імені свого покійного батька, особисто привітав Уповноважений уряду Словаччини у справах ромських громад Ян Геро (Ján Hero). Іншими діячами, які були вшановані державними нагородами, були чеський історик Вілем Пречан (Vilém Prečan), провідний словацький театральний режисер Любомір Вайдічка (Ľubomír Vajdička), відомий оператор Мартін Штрба (Martin Štrba), Гана Грегорова (Hana Gregorová) (1885-1958 рр.) – захисниця прав жінок, яка приєдналася до антифашистського Руху опору і провела частину свого життя в Празі, де зрештою померла, провідний дитячий онколог Олександра Колєнова (Alexandra Kolenová) та Кароль Мікулаш (Karol Mikuláš) – найстаріший живий бувший шахтар, який приєднався до Словацького національного повстання і якого післявоєнний чехословацький комуністичний режим фальшиво звинуватив та згодом засудив за створення антидержавної групи.

Запрошення взяти участь у церемонії вручення державних почестей Словаччини прийняв Президент Чехії Мілош Земан; Президент Австрії Александер Ван дер Беллен; Президент Польщі Анджей Дуда; Голова Палати депутатів Чехії Маркета Пекарова Адамова; віцепрем’єр-міністр України – Міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Президентка Угорщини Каталін Новак відмовилася від участі в церемонії, яка проходила в історичному центрі столиці Братислави, в будівлі Словацької філармонії.


Центральне фото: 1 січня 2023 р. Анна Коптова була нагороджена орденом Людовіта Штура ІІ ступеня (Фото: Facebook-сторінка Президентки Словаччини Зузани Чапутової)

За матеріалами статті «Slovak President gives high state honors to Ľudovít Didi and Anna Koptová, both of Romani origin» (інформаційний ресурс Romea.cz - https://romea.cz/en/world/slovak-president-gives-high-state-honors-to-ludovit-didi-and-anna-koptova-both-of-romani-origin)

Автор: Zdeněk Ryšavý, Gwendolyn Albert

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon