Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Чи існує ромська абетка?
16:52
1 жовтня 2022 р.

Чи існує ромська абетка?

Згідно “Словника української мови”* абетка – це сукупність літер, прийнятих у писемності якої-небудь мови і розміщених у певному усталеному порядку. Це збірка літер, що позначає звуковий лад на письмі. Інші варіанти назви – алфавіт або азбука. 

Навіть важко собі уявити життя без абетки. Це основа основ. Недарма існує вираз “починати з самих азів”, який коренями сягає ще часів старослов'янської абетки, де першою буквою алфавіту була саме “аз”. Початок справи асоціювали з першою літерою, яка є основою мови. 

Важливість абетки навряд чи комусь потрібно доводити, це як аксіома. Проте щодо існування та розвитку ромської абетки дискусії не вщухають. Одне з доволі спірних питань виникає з самого вибору системи письма, тобто набору символів з яких складати ромську абетку. Кирилиця чи латиниця? А може деванагарі? 



Наразі немає єдиної думки з цього приводу.

З урахуванням історичного підґрунтя ромської мови, деванагарі виглядає досить відповідним варіантом. Та у використанні виявляється зовсім не практичним та не зручним. Адже письмова мова серед ромів часто слугує налагодженню комунікації з навколишніми народами, а використання складового письма серед європейського населення не сприяє цьому. Ось чому для ромської мови притаманне використання локальної абетки, тобто, букв того алфавіту, який поширений на території країни їх проживання. Так, наприклад, роми, які проживають у країнах Східної та Південно-Східної Європи, де місцеве населення переважно розмовляє слов’янськими мовами, вірогідніше використовуватимуть кириличне письмо, в той час як роми Західної Європи – латиницю. 

Та й тут не все однозначно. Набір символів в цих системах письма дає вибір між кількома варіантами для позначення одного й того ж самого звуку. Наприклад, в кирилиці для позначення голосного звуку [і] можна використати символи «і» або «и». Або ж в латиниці звук [ʃ] передається на письмі буквосполученням “sh” або ж буквою S з діакритичними знаками, як наприклад «š», «ș» і тому подібне. Тому в роботах різних ромських авторів зустрічаються різні варіанти алфавіту. 

З огляду на таку розпорошеність та різницю в письмі питання кодифікації та стандартизації ромської мови, незважаючи на нагальність, досі залишається викликом. В тому числі використання єдиного варіанту абетки. 

*https://slovnyk.ua/index.php?swrd=%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0 

Автор: Анастасія Тамбовцева, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon