Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Цигани? Роми? Джипсі? ...
20:05
15 серпня 2022 р.

Цигани? Роми? Джипсі? ...

Як правильно “роми” чи “цигани”? А може “джипсі”? Можливо ви чули ще інші варіанти якими кличуть всім відому нам націю, прибувшу до Європи з Індії? Звідки з’явилося стільки назв? А як правильно до них звертатися? Розберемося з походженням та значенням самих популярних назв та визначимося з доречним варіантом. 


Роми


Слово “ром” походить від індоарійського слова “d’om” з першим церебральним звуком, що дає звук схожий на щось середнє між звуками “р”, “д” та “л”, та яке використовується для позначення представників однієї з індійських каст. В ромській мові саме слово “ром” перекладається власне як “чоловік”, що означає як особу чоловічої статі, так і соціальний статус одруженого чоловіка.  

Існує ще одна версія щодо походження назви “ром” – від давньогрецького слова “ромеї” яким називали себе жителі Візантії. 


 Цигани 


Слово “циган” походить від давньогрецького “атцинганос”, що дослівно означає “недоторканний”. Ще до приходу предків сучасних ромен до Візантії, на її території ця назва використовувалась до представників християнської секти, які займались магією, гаданням та заклинанням. І хоча на момент прибуття індійських племен до Візантійської імперії, ймовірно, даної секти вже не існувало, проте через схожість роду занять місцеві жителі почали називати новоприбульців “атцингані”. 


 Джипсі


Назва “джипсі” походить від багатьом відомого англійського слова “Egypsian” /іджіпшн/, що перекладається як “єгиптянин”. Основою цієї назви стали хибні уявлення європейців, що незнайомі прибульці з засмаглим кольором шкіри родом з Єгипту. І слід зазначити, що дана теорія протягом декількох століть приймалась як факт, та настільки міцно вкорінилась в суспільному уявленні, що навіть сьогодні, не дивлячись на незаперечні докази індійського походження ромен, багато хто досі вірить у їх єгипетське минуле. 

На цьому список назв обговорюваної в цій статті етнічної групи не закінчується. Ще можна згадати “гітанос”, “богемці” та інші варіанти. Проте, як видно, більшість з них базуються на хибних уявленнях про походження чи рід занять представників даної етногрупи, та несуть в собі образливий та принизливий характер. Тому на Першому всесвітньому ромському конгресі, який відбувся в квітні 1971 року в Лондоні (Англія), більшістю учасників було прийнято рішення про використання назви “рома”, а не інших популярних варіантів типу “цигани”. 

Автор: Анастасія Тамбовцева, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 3

  • Constantine 16 серпня 2022 р. 14:46

    Nais tumenge pal lacho lav, pal romende!

  • Віктор 9 березня 2023 р. 19:57

    З усього прочитаного я небачу уявлень про цю назву «Рома» коли це тако ж люди які мріяли бути вільними в своєму житті ... Коли душа вільна ,в одній людській подобі,або тварині і тако ж рослині ,в цей період неважно в якій подобі перебуваєш їсти всі хочуть...?

  • Нет 26 жовтня 2023 р. 10:59

    Я ще читала, що є цигани, яких називають " валахи". Що вони сіроокі та руді. Коли я заперечила, що " валахи" це старіша назва румунів та молдован, мені заперечили, що, мовляв, ні, це окрема етногрупа ромів і їх називають " валахаии". Хтось чув про таке. Цікаво

  • Loader desktop icon Loader mobile icon