Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Голокост євреїв та ромів – це трагічна сторінка для всього людства
18:45
2 серпня 2022 р.

Голокост євреїв та ромів – це трагічна сторінка для всього людства

Мало хто знає, що з 2 на 3 серпня 1944 року, у таборі-смерті «Освенцім» у цей день було спалено близько 3 000 ромів. Згодом було ухвалено рішення, що 2 серпня – це День пам'яті та вшанування загиблих ромів. За останніми дослідженнями кількість жертв геноциду ромів оцінюється в діапазоні 200 000 - 1 500 000 осіб. Кількість постраждалих ще більше.

Коли мова заходить про масові людські жертви під час Другої світової війни, то, насамперед, на думку спадає знищення євреїв. Натомість, про трагедію ромів є невеликий масив інформації та досліджень. Геноцид ромського населення і до сьогодні залишається однією з найменш вивчених сторінок Другої світової. Парадоксально, але Бабин Яр є одним з найменш досліджених місць масових розстрілів ромів під час Другої світової війни. Хоча достеменно відомо, що роми були однією з етнічних груп, яких тут масово розстрілювали.

За переписом 1939 року у Києві було щонайменше 100 осілих представників ромської громади. Є дані про те, що у 1942 році окупаційна міська управа Києва зафіксувала близько 40 осіб. Припускають, що декотрі з них могли приховати свої справжнє етнічне походження. 

В наш час ми маємо пам’ятати та не повторювати помилок історії , але масовий геноцид та терор який розпочався 24 лютого 2022 року – це є явним прикладом того , що помилки повторюються і на даний момент цей терор розповсюджується не тільки на ромів або євреїв, а й в цілому на нації та країну. Наразі роми бояться , що історія повториться і цю націю будуть знищувати разом з іншими людьми. Тому , багато ромів пішло добровольцями захищати свою рідну землю, на якій вони росли та проживають. 

Слава Україні!

Автор: Валентина Бузила, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon