Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Ромський тиждень у Європарламенті
22:50
18 травня 2022 р.

Ромський тиждень у Європарламенті

Впродовж 16-19 травня 2022 року у Брюсселі, у стінах Європейського парламенту триває "Ромський тиждень 2022" (Romani Week 2022). Він складається із серії заходів, які Європейський парламент присвятив ромам Європи - найбільшій етнічній європейській меншині, але водночас і найбільш дискримінованій.

Перший день, 16 травня

Перший день міжнародної конференції «Ромський тиждень 2022», організованої в Брюсселі Європейським парламентом, відбувся у рамках таких панелей як: «Ромський спротив», «Сучасні молоді ромські герої», «Пропаганда позитивних наративів та підвищення обізнаності про ромську мову» та « Справедливість для косовських ромів». Ромам необхідно докласти величезних зусиль, щоб подолати соціальні бар’єри та глибоко змінити уявлення про ромську меншину через існуючі деструктивні стереотипи. 

Депутат Європарламенту Ромео Франц (Romeo Franz), член Групи Зелених/Європейського вільного альянсу та ініціатор заходу, заявив про необхідність підкреслити численні акти героїзму, вчинені ромськими представниками. «Шановні друзі, дорогі колеги, дорогі герої ромської етнічної приналежності, я дуже радий відкрити цю панель про молодих ромських героїв. Глибоко вкорінені стереотипи та стигматизація щодо найпоширенішої етнічної меншини Європи все ще присутні і сьогодні. Боротьба зі стигмою та расистськими настроями є вирішальною, і цього можна досягти, насамперед, через героїчних представників ромів», - сказав Ромео Франц.

 «Ромський тиждень 2022» проходить з 16 по 19 травня 2022 року, а в перший день заходу у ньому взяли участь представники ромської громади з більшості європейських країн. У наступні дні обговорюватимуться питання дискримінації в системі соціального захисту, сьогоднішній статус ромських жінок, буде піднято питання ліквідації дискримінації в системах освіти. 

Другий день, 17 травня

Тема друго дня були присвячені такому питанню як «Історичні та сучасні виміри антициганства». Учасниками обговорювалися такі панелі: «Десятиліття протидії антициганізму як нова стратегія інтеграції ромів до ЄС, Західних Балкан та Туреччини», «Історичні та сучасні виміри антициганізму», «Боротьба з міжсекційною дискримінацією, з якою стикаються ромські жінки» та «Цифрові та зелені програми, виклики та можливості для ромської громади». 

Петер Поллак (Peter Pollak), член Європейського парламенту від Групи Європейських народних партій і віце-президент ARDI Intergroup, розповів про боротьбу з расизмом як нову стратегію інтеграції ромів в ЄС, Західні Балкани та Туреччину: «У нас все ще існує філософія, яка говорить що деякі раси є нижчі. На жаль, роми роками відчувають подібну філософію, вони все ще стикаються з поліцейською жорстокістю в багатьох країнах, і я дуже мотивований працювати над цією справою, а також уможливлювати своє втручання та розслідування. У Європі ми мали неприємний досвід поліцейської жорстокості в таких країнах, як Словаччина, де поліція б'є ромських дітей і примусово втручається проти них у ромських селах. Маємо досвід Чехії, де Станіслава Томаша (Stanislav Tomáš) вбили поліцейські. Ми повинні боротися проти зловживань з боку поліції, яке продовжує спричиняти соціальне та економічне відчуження ромів», - сказав Поллак. 

Інші проблеми, які стосуються ромських громад, пов'язані з тим, що деякі держави, наприклад Румунія та Болгарія, не освоюють достатньо коштів з Європейського Союзу. Ця реальність, на жаль, відображається в повсякденному житті ромської громади, тому що покращити якість життя етнічних груп означає спочатку мати відповідну соціальну політику та добре розроблену стратегію.

Фото: https://romaniweek.eu/, https://www.facebook.com/ERGONetwork

Автор: https://romaniweek.eu/

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon