Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
«Semana Santa»  – пасхальні традиції Братств іспанських ромів-кале
19:51
9 травня 2022 р.

«Semana Santa» – пасхальні традиції Братств іспанських ромів-кале

Іспанія – це дуже релігійна та набожна країна, навіть не дивлячись на прояви лібералізму у законах, прийнятих в останні роки. Чим менше містечко, тим більше спостерігається середньовічний консерватизм. Але є свята, на які навіть потужні альтернативні «віяння» не можуть вплинути. «Semana Santa» – це один з найважливіших періодів у році, на який чекають, мабуть усі люди в Іспанії. Це тиждень перед Великоднем, в який відбуваються різні релігійні заходи по всій країні. Найпопулярнішими з яких є процесії, які проводять різні Братства. Про одне з таких, я розповім у цій статті.

 Наприкінці ХVIII століття у Севільї проживало 1615 ромів, з 7933 по усій Андалусії (регіон Іспанії). Чоловіки (роми) організувалися та створили Братство. Правила Братства прописав Мігель де Варос Міранда, які благословив місцевий архієпископ, хоча з деякими поправками, у 1753 році. Основним завданням Братства було надання допомоги у церковних таїнствах, які звершувалися за межами церкви та міських мурів. А саме – це ходи на церковні свята, передусім на найголовніше – «Semana Santa». 

Братство ромів мало тісні зв’язки з іншими Братствами. Було побратимом таких як, наприклад: «Нуестро Падре ель Сантісімо», «Крісто де ля Вера Круз», «Нуестра Сеньйора Марія Сантісімі» та ін. 

З Братством були пов’язані відомі люди та аристократи, як наприклад, Герцогиня Альба Каетана Фітц-Джеймс Стюарт. Її офіційно нарекли почесною сестрою. У 2002 році іспанський тореадор Курро Ромеро теж став братом Братства. У січні 2018 року, старшим братом Братства було вибрано Хосе Марія Флорес, який і головує до сьогодні.

Іспанські роми-кале, здебільшого, дуже релігійні. Цілими родинами відвідують католицькі церкви та сумлінно дотримуються церковних традицій та побутових звичаїв (у одязі, їжі та іншому). Але в Іспанії, як і по всьому світу, чи то на вулиці, в ресторані, на ринку, вам стане зрозуміло, що перед вами представники кочового народу. Бо роми, вони і в Іспанії, роми!)))

Автор: Ернесто Шатро, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon