Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Ромка, яка тікає з південного сходу України: «путін нас вбиває»!
13:10
25 квітня 2022 р.

Ромка, яка тікає з південного сходу України: «путін нас вбиває»!

До Вашої уваги стаття про вимушених шукачів притулку із Запоріжчини - ромські родини виїжджають в Німеччину через Прагу.

На фото Ріхарда Самко: Група ромів із Запоріжжя прямує через Прагу до Бремена, Німеччина, 24 квітня 2022 року

Сьогодні вранці до Праги прибули понад тридцять ромських біженців із Запоріжжя, яке знаходиться під прямим ударом російських окупаційних військ. Евакуаційний автобус до німецького Бремена для них організували дві молоді ромки з України, які перед війною вимушені були виїхати до Угорщини – це Олександра Коряк та Анжеліка Бєлова. Їжу та місце для проживання на період одноденної перерви в Празі надала організація «Konexe», яка також зв’язала ромських активісток з ромською організацією в Німеччині.

«Ситуація в Запорізькій області жахлива. Путін нас вбиває», - розповіла для новин Romea.cz одна з ромок, яка сьогодні прибула до празької церкви Святого Сальватора, у якій організація «Konexe» надала їм місце для відпочинку. 


«До нас звернулася українська ромська активістка Олександра Коряк із планом організації рятувального автобуса, який доставить ромів із регіону південно-східної України в безпечне місце в Європейському Союзі з України, яка є зоною запеклих боїв. Звичайно, ми погодилися і зробили все, що могли», – розповів Romea.cz Мірослав Брож (Miroslav Brož) із «Konexe».

«Через наших німецьких друзів ми допомогли знайти житло в Бремені для ромських біженців. Ми також запропонували, щоб біженці могли відпочити в Празі під час довгої подорожі. Знайти житло для такої великої групи на одну ніч у Празі було складніше, ніж ми очікували. Я хотів би подякувати всім, хто допоміг у цьому», – додав Брож.

«Оскільки ми теж роми, ми знаємо, що роми все ще стикаються з дискримінацією. Нам було зрозуміло, що роми стануть ще більш вразливою групою, ніж інші біженці. Тому ми вирішили організувати евакуаційний автобус», – розповіла Олександра Коряк.

«Коли почалася війна, ми почали збирати гроші для надання гуманітарної допомоги ромам. Ми допомагаємо людям на південному сході України, у Дніпропетровській та Запорізькій області», – додала Анжеліка Бєлова.

Обидві молоді ромки, як і багато інших українців, 27 лютого втекли від російського терору. Тепер вони повернулися в Україну, щоб допомогти втекти іншим ромам, які досі вагалися та відмовлялися покинути свої домівки та сім’ї.

«Наша сім’я живе в Запоріжжі понад сімдесят років. У нас все добре. У нас є будинки, ми також ведемо бізнес. Ми залишили товар у наших магазинах. Ми залишили все там. Вони можуть зруйнувати наші будинки. але хто знає, дасть Бог, і ми повернемося додому», – з надією в голосі сказала одна з втікаючих ромок.

«Konexe» вже допомогла кільком сотням ромських біженців з України виїхати за кордон. За словами Мирослава Брожа, роми в Чехії страждають від дискримінації та расизму, тому їм краще їхати до Німеччини, Норвегії чи Ірландії.

«Ми консультуємо ромів, які втікають сюди з початком війни. Відповідно до нашого сумління та знань, і водночас із болем і соромом у серці, ми кажемо їм, що Чеська Республіка є непридатною країною призначення для ромських біженців. Ми відкрито визнаємо, що ми є країною з дуже високим рівнем антициганізму і що чеське суспільство не сприйняло, і не змогло інтегрувати навіть ромів з чеським громадянством, які живуть тут після війни. Що, навіть, для чеських ромів знайти гідне житло за нормальною ціною за межами гетто є майже непереборною проблемою. Про те, що вони стикаються з дискримінацією чи сегрегацією майже в кожній сфері життя», – сказав Мирослав Брож.

«Ми заохочуємо їх шукати безпечний притулок у країні, де їм не доведеться щодня стикатися з антиромськими настроями, де вони мають кращі можливості для навчання своїх дітей, де їх не сприймають через їхню етнічну приналежність, нема масової дискримінації на ринку житла тощо. Ми просто думаємо, що біженцям буде краще проживати у соціальному житлі в Бремені, ніж за колючим дротом таборів Вишні Лхота та Біла Єзова», – сказав Мирослав Брож для Romea.cz.

Автор: Zdeněk Ryšavý, Richard Samko, Romea.cz

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon