Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Житлова проблема для ромських шукачів притулку  та біженців у Чеській Республіці
12:48
24 квітня 2022 р.

Житлова проблема для ромських шукачів притулку та біженців у Чеській Республіці

На фото Ріхарда Самко: Шукачі притулку з України в гуртожитку міста Млада-Болеслав.

Наразі Чехія видала українським біженцям та шукачам притулку (ukrajinským uprchlíkům) 295 616 спеціальних віз. За словами міністра внутрішніх справ Віта Ракушана (Vít Rakušan) (STAN – Starostové a nezávislí, центристська політична партія), у Чехії перебуває приблизно 300 000 українців, які втекли від російського вторгнення. Держава визнає труднощі з наданням допомоги ромським шукачам притулку з України. Деякі приходять великими групами і не хочуть розділятися.

Українці, які тікають від російського вторгнення, отримують т. зв. візи тимчасового захисту, які дозволяють їм перебувати в Чехії до одного року. У той же час вони мають доступ до державного медичного страхування, освіти, ринку праці та мають право на додаткову допомогу, наприклад, на проживання.

Держава визнає проблему з ромськими біженцями

За словами директора зовнішньої поліції Мілана Майера (Milana Majer), проблема в самих ромських шукачах притулку з України, оскільки вони хочуть жити разом. Через це для них було обрано два центри для біженців і шукачів притулку. 231 український ром зараз проживає в центрі у Вишніх Лхотах (Vyšní Lhoty) регіону Фрідек-Містек (Frýdek-Místek), що на сході країни у Моравсько-Силезькому краї. 91 ромів проживають в Біла-Єзові (Bělá-Jezová) в районі Млада-Болеслав (Mladá Boleslav), а потужність цього центру подвоїлася, сказав Маєр. За його словами, іноземна поліція також вирішує, чи немає у цих ромів, наприклад, угорського громадянства, через що вони не мали б права на певні види допомоги.

Некомерційні організації підрахували, що кількість ромських біженців у Чеській Республіці становить близько 1200 осіб. Приблизно половині з них допомагає організація, пов’язана з головною парасольковою організацією «РоманоНЕТ» (RomanoNet).

Міський голова Гржіб: «Держава має забезпечити всі наявні потужності»

Проблему з пошуком житла для ромських біженців визнали у вівторок, 19 квітня, після зустрічі кризового штабу та керівництва Праги. Міський голова Зденек Гржіб (Zdeněk Hřib) говорив не безпосередньо про ромів, а про групи біженців з особливими потребами: «У нас є великі групи біженців з особливими потребами, які не хочуть розлучатися. Процедура триває довше, тому що вони сумніваються, чи не мають подвійного угорського громадянства, тощо. Це питання інтенсивно вирішується на національному рівні», - сказав він на прес-конференції. 

«На даний момент питання застрягло в тому, що в Управлінні у справах біженців не вистачає житла. Я дуже хотів би, щоб держава надала Управлінню у справах біженців усі свої вільні можливості, щоб адміністрація могла об’єднати їх у єдину мережу та надати регіонам поради щодо цієї ситуації. Це справді надзвичайно важливо», – сказав мер.

За словами керівництва Праги, інші варіанти для поселення можуть бути підготовлені у військових будівлях: «Ми дуже хочемо, щоб ці люди не перебували в якихось наметах», – сказав Гржіб на прес-конференції в будівлі Регіонального центру допомоги Україні у Височанах у Празі, куди центр переїхав до Великодня. На Великдень кілька десятків ромських біженців з України жили в наметах біля центрального парку.

З України втекли майже 5 мільйонів людей, більшість із них жінки та діти

Більшість біженців та шукачів притулку, включаючи ромів, – це жінки та діти. Кількість біженців з України в останні дні та тижні сповільнилася, але за одним із сценаріїв число може збільшитися до півмільйона у зв’язку з продовженням російської агресії на півдні та сході країни, повідомив у вівторок директор зовнішньої поліції Мілан Маєр для чеських сенаторів. 

За словами Майера, у Чехії немає інструменту, щоб дізнатися, скільки біженців та шукачів притулку повернеться в Україну після бойових дій. «Це було б ворожіння на кришталеву кулю», – сказав Маєр членам підкомітету Сенату з питань внутрішньої безпеки. За словами директора, на це може вплинути те, до кого вони можуть повернутися. За даними Агентства прикордонної та берегової охорони ЄС «Фронтекс» (Frontex), з початку бойових дій у лютому в Україну повернулося 29 тисяч людей, повідомив директор. Він нагадав, що до початку російської агресії в Чехії проживало 200 тисяч українців.

За останніми даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR), понад 4,86 мільйона людей втекли з України з початку російського вторгнення 24 лютого. Маєр зазначив, що за поточними даними їх кількість зросла до 4,9 мільйона осіб, причому більшість біженців їде до Польщі та Чехії.

До війни в Україні проживало 37 мільйонів людей, не враховуючи анексованого Росією у 2014 році Кримського півострова та території, що перебуває під контролем проросійських сепаратистів у двох самопроголошених республіках на сході країни. Загалом до 24 лютого в Україні, включаючи окуповані території, проживало близько 44 мільйонів людей.

Автор: Romea.cz

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon