Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Міф про ромський пацифізм
20:33
16 березня 2022 р.

Міф про ромський пацифізм

Багато століть ромів вважали народом-пацифістом: існувала думка, що роми не войовничі, ніколи ні на кого не нападали й не прагнуть до збройної боротьби. Однак як свідчить історія, у різних військових конфліктах роми не раз брали до рук зброю та приєднувались до рядів регулярної армії чи партизанських груп. 

Сьогодні українські роми з початку російської агресії 2022 року також активно вступають в ряди Збройних Сил України та загонів територіальної оборони. Роми Херсонщини, які викрали танк у окупантів, однозначно стали одними із символів цієї війни. 

Сьогодні ж ми хочемо розповісти, що це далеко не перший випадок героїчної участі ромів у захисті українських земель. Про участь ромів у військових діях Другої світової війни (1939 – 1945 рр.) читайте далі.

* * *

Ще у часи Другої світової війни, коли гітлерівський фашизм сколихнув весь світ масовим геноцидом єврейського та ромського народів, роми стали масово вступати як добровольці до армій різних країн, які боролися з нацистами.

 В Україні роми, переважно, «вливалися» в ряди Радянської Армії та партизанських загонів. Одним з героїв цієї війни був морський піхотинець Тимофій Ілліч Прокоф’єв (1913 – 1944 рр.), який героїчно боровся за визволення нашого українського Миколаєва. 

Тимофій Прокоф’єв – єдиний ром Герой Радянського Союзу. Дві доби його загін вів кровопролитний бій за Миколаїв, відбив 18 запеклих атак супротивника, знищивши при цьому до 700 німецьких солдатів та офіцерів. Під час останньої атаки фашисти застосували вогнемети та отруйні речовини. Але ніщо не змогло зламати опір десантників, змусити їх скласти зброю. Вони з честю виконали бойове завдання. 28 березня 1944 року Миколаїв було звільнено. Ромський герой Тимофій Прокоф’єв гідно боровся за Миколаїв, загину захищаючи його, тут і був похоронений у братській могилі.

На фото: Тимофій Ілліч Прокоф’єв (1913 – 1944 рр.)

Сьогодні чи не кожна дівчина мріє познайомитись із «привидом Києва» - легендарним героєм російсько-української війни, який один за одним збиває ворожі російські літаки. У 1940-х роках таким красенем був ромський снайпер Віктор Беляков, що воював на Західному фронті та влучними пострілами знищував фашистів. До липня 1942 р. на особистому рахунку Віктора було 206 знищених фашистів. На зльоті снайперів В. Беляков підказав колегам, як виманити ворога з укриття. Помітивши скупчення німців, Віктор просив командування відкрити мінометний вогонь по траншеям ворога. Гітлерівці перелякано вискакували з окопів і потрапляли в приціл снайпера. Ромський снайпер пройшов всю війну і залишився живим, нагороджений Орденом Червоної Зірки.

На фото: Віктор Беляков

Багато ромів на окупованих територіях ставали партизанами. Цікаво, що серед партизан було багато ромських жінок-розвідниць. Поліна (Поля) Моразевська - зовсім юна ромська дівчина ходила дорогами та селами з немовлям на руках – образ молодої матері повинен був присипляти пильність гітлерівців. Поля збирала інформацію про чисельність та пересування німецьких військ. Нажаль, вона була схоплена фашистами і разом з дитиною спалена живцем у топці фабричної печі. 

Роми європейських країн також брали участь у антифашистській боротьбі. Французький ром Арман Стенгер командував загоном партизанів, а після висадки союзників приєднався до них у Нормандії. Арман був нагороджений орденами Франції та Британії.

Албанський ром Хазані Брахім, який боровся у підпіллі, провів успішну диверсію, підірвавши німецький склад із великими запасами пального та військовими автомашинами. 

Не вщухав опір і в окупації. У німецькому концтаборі Плащув під Краковом чотири ромки-ув'язненки були повішені фашистами за вбивство працівників табору: Ліза Папас, Анюта Цехович, Роза Тимофій та Клаша Іванова розправилися з трьома садистами-наглядачами.

Чимало українських ромів сьогодні захищають свою рідну землю, цілісність та незалежність України у складі Збройних сил України, територіальної оборони, як волонтери.

Слава Україні! Героям слава!

Головне фото: Міністерство оборони України

Автор: Галина Юрченко

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon