Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Міжнародна група з прав меншин закликає Росію припинити військову агресію проти України
17:56
4 березня 2022 р.

Міжнародна група з прав меншин закликає Росію припинити військову агресію проти України

З такою заявою виступили ромський правозахисник з України Юліан Кондур та Міжнародна благодійна організація Ромський жіночий фонд «Чіріклі» від імені Міжнародна група з прав меншин (Minority Rights Group) та інших організацій на термінових дебатах Ради з прав людини щодо ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії, 49-а сесія якої відбулася 4 березня 2022 р.

Ця заява зроблена від імені української та міжнародної коаліції ромських правозахисників і союзників, щоб закликати до миру та солідарності, а також закликати Російську Федерацію припинити насильство, спричинене війною проти України.

Ця війна є не лише загрозою європейській безпеці та миру, вона супроводжується порушеннями міжнародного гуманітарного законодавства та прав людини відповідно до ратифікованих Росією договорів. Цей акт насильства вже призвів до занадто великої кількості смертей з обох сторін і продовжує змушувати сотні тисяч українців, включаючи ромів та представників інших меншин, шукати притулку в сусідніх країнах, тоді як багато інших застрягли в зонах конфлікту де ведуться активні військові дії.

Як члени глобальної спільноти, яка має і продовжує стикатися із занадто багатьма трагедіями, ми хочемо висловити нашу глибоку стурбованість з приводу швидкої ескалації насильства та збільшення кількості жертв, які ця війна вже спричинила.

Від часу Другої світової війни до балканських воєн кінця 1990-х років історія показала нам, що під час війни чи конфлікту важке становище ромів, а також інших меншин постійно ігнорується, стає невидимим і використовується для подальшого нашого переслідування. У розпал бомбардувань та обстрілів міст України з боку російських військ, не забуваймо ще раз, що серед сімей, які проживають у містах без їжі, без електроенергії та медичного обладнання є роми, люди африканського походження та інші меншини, біженці, мігранти та люди з різними можливостями.

Як ми бачимо, люди всіх націй солідарні в країнах по всьому світу, тому давайте разом боротися за мир, справедливість і цілісність, зокрема:

- продовжуючи об’єднуватися та виступати проти жахів війни та насильства;

- закликаючи владу та суб’єктів допомоги забезпечити ромам, меншинам та іншим маргіналізованим людям рівний доступ до захисту та безпеки під час пошуку притулку, включно з тими, хто не має посвідчення особи.

Як Рада з прав людини, ми просимо вас створити Комісію з розслідування, яка зможе контролювати порушення прав людини та насильство, яке зазнають роми та інші меншини, які часто стикаються з подвійними наслідками під час війни.


Автор: https://minorityrights.org/

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon