Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Ромські організації Чеської Республіки розпочали  кампанію стосовно перепису населення 2021 року
20:26
30 березня 2021 р.

Ромські організації Чеської Республіки розпочали кампанію стосовно перепису населення 2021 року

Парасолькова неурядова організація «РоманоНет» ( «RomanoNet») яка складається з проромських та ромських неурядових організацій у Чеській Республіці, у співпраці з іншими організаціями, розпочала онлайн-кампанію перед загальнодержавним переписом населення в Чеській Республіці. Мета цієї кампанії - звернутися до ромів та заохотити їх відкрито заявити про свою ромську національність (етнічність) та вказати своєю рідною мовою ромську. «Ми вважаємо важливим для ромських громадян заявити про свою національність, оскільки дані, отримані за цим переписом населення, можуть вплинути на те, як буде здійснюватися «включення» ромських громадян у найближчі роки в Чеській Республіці", - сказав директор «RomanoNet» Міхал Міко (Michal Miko).

Протягом інформаційної кампанії «RomanoNet» реагує на низький рівень інформації про перепис населення 2021 року серед ромських чоловіків та жінок, а також спростовує  деякі міфи про перепис населення, якими роми діляться один з одним. «Вражає те, наскільки мало ромських людей знає, що вони можуть ідентифікувати себе за ромською національністю або перерахувати дві національності, якщо вважають, що вони одночасно і чехи, і роми. Частково це спричинено нерозумінням різниці між громадянством, яке офіційно встановлене державою та національністю, де ми можемо здійснювати свою вільну волю та висловлювати свою солідарність з культурою та історією наших предків», - сказав М. Міко.  Більше того, М. Міко переконаний, що на такі рішення впливає також страх, що випливає з історичного досвіду ромської меншини з різними реєстраціями їхньої громади, які проводились у колишній Чехословаччині та призвели до геноциду ромів, а також позицією деяких ромів, які намагаються продемонструвати свою приналежність до чеського суспільства, підкріплені бажанням бути прийнятими як рівноправні члени цього суспільства.

«Уся ця кампанія була оплачена залученими організаціями з власних ресурсів, держава недооцінила необхідність проведення інформаційної кампанії, націленої на ромів, і не надала нам для цього жодної корони. Ми, представники ромськогогромадянського суспільства, вважаємо, що для кращої орієнтації на включення ромів необхідно знати, наприклад, статистичні  дані про кількість ромів, які насправді проживають у Чеській Республіці», - сказав Нікола Тарагош (Nikola Taragoš), директор організації «Ромодром» («Romodrom»).

Інформаційна кампанія побудована на відео, де ромські чоловіки та жінки пояснюють, чому вони вважають важливим вказати свою ромську національність у переписних листах та визначити рідною мовою ромською. Відео доступні на веб-сайті www.amensamroma.cz та розповсюджуються у соціальних мережах.


Через триваючу пандемію КОВІД-19 кампанія проводиться виключно в Інтернеті. «Хартія основних прав і свобод (прийнята у 1991 році в Чехословаччині) гарантує етнічним меншинам право на самовизначення, але користування цим правом пов’язане з тим, скільки представників меншини проживає в країні. Якщо ми, роми, не заявляємо про свою національність, ніхто не буде здатний вважати нас офіційно ромами, ми не матимемо можливості зберегти та розвивати нашу культуру та мову», - сказала директор Музею ромської культури Яна Горватова (Jana Horváthová) у своєму відеоролику щодо кампанії, додавши, що вона сама буде вказувати як чеську, так і ромську національності під час перепису населення 2021 року.

Як відомі ромські діячі, так і «звичайні» ромські чоловіки та жінки, пояснювали свої причини відношення себе до ромської національності у відеороликах, які поступово оприлюднювали в Інтернеті. «Відеозвернення ромських чоловіків та жінок будуть доповнені відео, в якому ми пояснюємо різницю між громадянством та національністю та робимо все можливе, щоб полегшити занепокоєння щодо можливого зловживання інформацією, наданою під час перепису», – зазначив М. Міко. 


Джерело: http://www.romea.cz/

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon