Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
«Знати і пам’ятати…» –  круглий стіл про геноцид ромів України
16:57
21 вересня 2024 р.

«Знати і пам’ятати…» – круглий стіл про геноцид ромів України

20 вересня 2024 року в Києві відбувся круглий стіл щодо питання комеморації геноциду ромського населення в роки Другої світової. Про це повідомляє сайт Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС):

«Геноцид ромів під час Другої світової війни – одна з найтрагічніших сторінок історії. «Масштаби трагедії не повинні вимірюватися лише статистикою й цифрами. Йдеться про нищення народу, його пам’яті, традицій, культури, національної ідентичності та консолідації. Ми маємо про це говорити та пам’ятати,» – наголосив Віктор Войналович, перший заступник Голови ДЕСС, під час круглого столу на тему «Знати і пам’ятати: актуальні дослідження та інформаційні продукти про геноцид ромів у роки Другої світової війни». Захід відбувся сьогодні за ініціативи Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) і об’єднав представників органів влади, істориків, освітян, культурних діячів та громадські організації для обговорення важливості збереження пам’яті про геноцид ромів і популяризації знань про цю трагедію.

«Геноцид ромів є яскравим прикладом того, як небезпечними можуть бути расизм і дискримінація, коли цілі народи стають жертвами ненависті та нетерпимості,» – зазначила Олена Антоненко, директор Департаменту моніторингу додержання рівних прав і свобод Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Юліан Кондур, представник Ромського жіночого фонду «Чіріклі», звернув увагу на кризу ромської ідентичності: «Сьогодні роми стикаються з кризою ідентичності, адже ми й самі мало знаємо про свою історію, культуру та мову. Тому важливо створювати нові можливості для взаєморозуміння між ромами й українським суспільством, адже роми проживають в Україні вже понад 500 років». Він також розповів про ініціативи, спрямовані на популяризацію ромської культури.

Учасники круглого столу підкреслили значущість медіапроєктів та освітніх програм, що сприяють вивченню історії геноциду ромів. Віктор Войналович підсумував: «Ми маємо про це говорити і завжди пам’ятати, оскільки, на превеликий жаль, ці тоталітарні практики не завершилися – вони продовжуються, попри жахливі наслідки Другої світової війни. Сучасний неофашизм, в обличчі російського режиму, демонструє не менш жахливі наслідки»».


Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (https://dess.gov.ua/)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon