Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Генштаб ЗСУ вшанував пам'ять про загиблих ромів у роки Другої світової війни
19:16
2 серпня 2024 р.

Генштаб ЗСУ вшанував пам'ять про загиблих ромів у роки Другої світової війни

Сумна дата, а саме 80-річчя однієї з масових жахливих подій Другої світової війни по знищенню цілого народу за його етнічною ознакою – ромів, відзначається 2 серпня у світі та в Україні в умовах триваючої війни проти московських окупантів. Ромські чоловіки у лавах ЗСУ мужньо відстоюють свободу та незалежність рідної країни. Знаково, що у Міжнародний день голокосту ромів Генеральний штаб Збройних Сил України вшанував пам'ять усіх невинно загиблих ромів:

«#НіколиНеЗабути ‪#NeverForget ‬

2 серпня – Міжнародний день голокосту ромів – День пам’яті жертв нацистського геноциду ромського народу під час Другої світової війни.

Збройні Сили України у 80-ті роковини жахливого злочину проти людяності - «Пораймосу», що в перекладі з ромської означає «Знищення» – солідаризуються та віддають шану пам’яті життів сотень тисяч ромів, які були закатовані у період безпрецедентної аморальності та жорстокості нацистів, породжених нелюдськими комуністичними практиками кремлівських попередників. Ми стоїмо на засадах відданості протидії расизму, рашизму та іншим формам нетерпимості.

Цей злочин нагадує нам про важливість боротьби з усіма формами геноциду. Знищення націй і руйнування їхніх ідентичностей було метою нацистського і сталінського режиму тоді, а рашистського – сьогодні.

Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів — пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид — Пам'ять — Надія», що відбулася в Освенцимі 21 — 23 листопада 1996 р. Відзначається щорічно — 2 серпня. 

У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 ромів лише за їхню етнічну приналежність. Загалом у цьому таборі з 23 тис. ромів, депортованих з 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду від репресій загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів. В процентному відношенні ромська етнічна група найбільше потерпіла від вбивств нацистів.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 р. № 2085-IV «Про відзначення Міжнародного дня геноциду ромів» Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів в Україні відзначається на державному рівні.

Ромів, як і євреїв, нацисти мали на меті знищити фізично. Проте тривалий час, навіть після поразки Гітлера та засудження нацизму, в Західній спільноті геноцид ромів з різних причин залишався поза увагою. Тим паче поза увагою він залишався в Україні, яка лише з незалежністю поступово почала відновлювати не викривлену радянською пропагандою пам’ять про події Другої світової війни.

Знищення (фізичне чи через руйнацію ідентичності) націй, які вважаються загрозою або перешкодою, – спільна риса для нацизму, сталінського комунізму та сучасного рашизму. Як і мова ненависті, навішування ярликів на націю чи соціальну групу, яку переслідують, прикривання злочинної політики доцільною необхідністю чи іншою «вищою» метою.

Нацисти розпочали і здійснювали геноцид ромів не у вакуумі. Те, що суперечило усталеним стереотипам, наприклад, внесок у розвиток культури або наявність осілих громад, – ігнорували. Нацисти використали та посилили ці упередження. Після приходу до влади вони поступово ізолювали ромів, позбавляючи їх прав, доступу до освіти та заробітку. Наприклад, ромські артисти й музиканти були виключені з Імперської палати музикантів та діячів культури. Безробіття серед ромів, яке зростало через обмеження, нацисти видавали за доказ того, що роми є «асоціальними». Їх могли доправити до концентраційних таборів. Унаслідок Нюрнберзьких законів 1935 р. були заборонені шлюби між німцями і так званими «чужинцями».

Того ж року ромів у великих містах почали примусово переселяти в спеціальні «табори». В указі Кримінальної поліції Третього Райху від 8 грудня 1938 р. йшлося про необхідність «остаточного розв’язання циганського питання», яке випливає «з самої природи цієї раси».

За приблизними оцінками, у межах сучасної України загинуло близько 24 тисяч ромів. Підрахунки втрат на окупованій німцями частині України у порівнянні з переписом населення 1939 р. дають підстави вважати, що на цій території були вбиті мало не всі роми, які проживали тут до війни, – понад 12 тисяч осіб. Ще понад 12 тисяч загиблих були не місцевими, а депортованими в Україну (до Трансністрії) з Румунії. Втім, навіть ця оцінка є попередньою, адже вона ґрунтується лише на тих випадках вбивств, що були зафіксовані, проте немає даних про загиблих на примусових роботах, у таборах-гетто.

У 1941 році в Бабиному Яру розстріляли 5 ромських таборів, які розташовувалися біля Києва. На місці масових розстрілів мирних ромів на території Національного історико-меморіального комплексу «Бабин Яр» встановлений пам’ятник «Ромська кибитка».



У 1948 році, переживши жахи Другої світової війни, міжнародне співтовариство об’єдналося для створення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Разом, світ визначив злочин геноциду та взяв на себе зобов’язання запобігати та карати за нього. Але російська федерація перекрутила саме поняття геноциду та найсерйозніші договірні зобов’язання щодо нього, аби виправдати вторгнення до України та власні грубі порушення прав людини.

Політичні та ідеологічні наративи «сталінської епохи» – заперечення існування України як самостійної держави, повністю наслідуються теперішнім кремлівським режимом. Адже цілі триваючої війни рф проти України та геноциду 1932-1933 років є ідентичними – знищення української нації та її державності.

російська війна проти України є не лише загарбницькою війною, але і геноцидною кампанією, яка спрямована на знищення українців як національної групи. російські державні ЗМІ та чиновники розпалювали ненависть до українців задовго до початку нинішнього повномасштабного вторгнення 24 лютого, і розпалювання лише погіршилися після цього нападу.

Це підбурювання призвело до геноциду в ході російської агресії. Масові жорстокі злочини проти цивільних людей в окупованих містах поблизу Києва та інших регіонах були не лише воєнними злочинами, але і цілеспрямованим та брутальним убивством українців лише на підставі того, що вони українці.

Однією з беззаперечних ознак геноциду стала також примусова депортація українських дітей з окупованих Росією територій, спрощення російською владою умов їхнього усиновлення та удочеріння, подальше їхнє навчання за російською учбовою програмою.

Продовжуючи вбивати цивільне населення України, атакувати об’єкти критичної інфраструктури, руйнувати історичну й культурну спадщину, здійснювати насильницьке вивезення українських дітей з метою подальшої зміни їх статусу та індоктринації, рф веде нічим не спровоковану війну проти української ідентичності. Увесь цей спектр злочинів широко практикується путінським режимом на тимчасово окупованих територіях України від початку агресії з 2014 року.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять невинних жертв, яких убили тільки за те, що вони народилися ромами.

Ромська етнонаціональна спільнота є невід’ємною частиною українського народу, а її історія – складовою нашої спільної історії, національної пам’яті.

Міжнародний день геноциду ромів нагадує про важливість пам’яті та нетерпимість до будь-яких проявів расизму та ксенофобії. Міжнародний день голокосту ромів нагадує нам про жахливі наслідки ненависті, расизму і дискримінації.

«Ми повинні пам’ятати про цих людей і робити все для не повторення найменшої, навіть одиночної, трагедії. Тому пам’ять про геноцид ромів, про цей людиноненависний нацистський злочин, має бути почута в усьому світі. Кожне людське життя для нас важливе. Кожна людська доля зараз для нас важлива. Тому саме зараз українці, роми, євреї, поляки, греки, угорці, всі ті, хто є громадянами України, служать в лавах ЗСУ і борються за те, щоб ці трагедії не повторювалися», – сказав Олег Немчінов, Міністр КМУ Міністр Кабінету Міністрів України.

Український інститут національної пам'яті Верховна Рада України Кабінет Міністрів України Київська міська державна адміністрація - КМДА Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення Міністерство культури та інформаційної політики України Пораймос на Закарпатті / Porajmos in Transcarpathia Ромська рада України International Romani Union Карпатська агенція прав людини «Вестед» Babyn Yar Holocaust Memorial Day Trust Chiricli АРКА − Агенція адвокації ромської культури Харківське національно-культурне товариство «Ромен» Організація Чачімо Roma for Europe European Roma Institute for Arts and Culture - ERIAC Інформаційно-аналітичне агенство «RomaUA» ERGO Network Roma EU-CoE Joint Actions».


Фейсбук-сторінка «Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine»

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon