Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Реакція ДЕСС на скандальне інтерв’ю Віктора Андрусіва
18:54
22 травня 2024 р.

Реакція ДЕСС на скандальне інтерв’ю Віктора Андрусіва

На початку травня в інтерв’ю журналісту Ростиславу Смирному в Ютуб-програмі «Смірнов подкаст» колишній радник міністра МВС Віктор Андрусів висловився на адресу ромської національної меншини у відверто ксенофобській формі: «Якщо ти ухилянт, свідомо втік. То ти не маєш права говорити, що ти українець. Ти циган. Ти обрав циганське життя. Коли хтось починає думати, що ухилянти, які втекли за кордон, такі щасливі» (на відео починаючи з 52:30 хвилини). 


Ці слова Віктора Андрусіва викликали бурхливу реакцію як у ромських громадах, так і з боку органів влади, відповідальних за дотримання прав та свобод національних меншин. Свою оцінку висловила і Державна служба України з етнополітики та свободи совісті:

«Українці, які століттями змагались та продовжують змагатись за свободу, не дозволять принижувати людську гідність усіх в Україні сущих.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) беззастережно засуджує та категорично не сприймає ксенофобські вислови Віктора Андрусіва в інтервʼю на каналі YouTube Ростислава Смірнова 2 травня 2024 року, де ставиться знак рівності між ухилянтами від служби у збройних силах України та представниками ромської національної меншини (спільноти). Такі вислови є кричуще несправедливими і такими, що кидають виклик самоусвідомленню України як країни, що бореться за свободу рівноправʼя та людську гідність для всіх у ній сущих.

З початком повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року тисячі ромів стали на захист України, своїх міст і сіл, своїх родин. Широко відомими стали роми Арсен Медика з Київщини, Валерій Гальченко з Одеси, Олексій Панченко із Запорізької області, Радік Фаркаш з Ужгорода та багато інших. Однією з найпомітніших новин на початку російського вторгнення стала інформація про захоплення ромами з селища Любимівка російського танку. Невмирущою славою покрили себе роми, полеглі на фронтах російсько-української війни: Девід Калина, Андрій Салко, Золтан Бабяк та інші.

У Альманасі спротиву, який підготувала і презентувала минулого року ДЕСС, історії героїв різного етнічного походження, чий внесок у боротьбу з ворогом став особливо відомий. Серед них історії 38 героїв-ромів.

Про ромів, які захищають Україну в складі Збройних Сил, провадять активну волонтерську та гуманітарну діяльність, виходили сюжети на Суспільному телебаченні, на інформаційному порталі «РомаUA», на порталі «Української правди», в регіональних медіа Закарпатської, Одеської, Запорізької областей.

ДЕСС продовжує робити все необхідне для належної інтеграції ромів в українське суспільство та сприяння розвитку їх культури і самобутності. Українці, як народ, що століттями боровся і продовжує боротись проти поневолення, дискримінації, прагнень знищити власну ідентичність, не дозволить прорости на своєму ґрунті отруйним зернам шовінізму. Міжетнічна злагода, відчуття ліктя і спільності долі — те, що дозволяє нам вистояти проти російської навали». 


Фейсбук-сторінка «Державна служба України з етнополітики та свободи совісті»

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon