Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
2 серпня в Ужгороді відкриють Меморіальний знак пам’яті жертв ромського Голокосту
21:03
25 липня 2023 р.

2 серпня в Ужгороді відкриють Меморіальний знак пам’яті жертв ромського Голокосту

У середу, 2 серпня 2023 р., в м. Ужгород відбудеться неординарна подія для нашого міста - відкриття Меморіального знаку пам’яті жертв ромського Голокосту (Пораймосу). 

Початок заходу об 11 годині.

Меморіальний знак у вигляді колеса з міні-скульптурою буде встановлений на подвір’ї Ужгородської гімназії № 14, яка всім відома як перша в Європі «ромська» школа.

У світі дата 2 серпня відзначається як Міжнародний день Голокосту ромів. Саме в ніч з 2 на 3 серпня у 1944 р. у концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау був здійснений акт масового вбивства ромів, коли у газових камерах загинуло понад 4000 ромських в’язнів.

На жаль, Закарпаття у роки Другої світової війни також пережило геноцид, переслідування та насилля щодо єврейського та ромського народів. Впродовж періоду німецької окупації ромів обмежували у свободі пересування, примусово відправляли у трудові загони, над ними здійснювали насилля, вбивали. Ромів у багатьох містах та селах області також готували до масової депортації та фізичного знищення. Весною та літом 1944 р. тільки об’єктивні причини врятували ромське населення від цієї жахливої долі.

Сьогодні залишилися в живих одиниці з тих ромів, які пережили ті сумні події. Довгий час в Україні тема ромського геноциду залишалася не цікавою для суспільства. Тільки в останні роки зусиллями істориків, громадських діячів та міжнародних організацій ситуація змінилася – про злочини проти ромів стали відкрито говорити, досліджувати, фіксувати свідчення очевидців, знімати фільми, встановлювати меморіальні знаки.

Скульптурна міні-композиція в Ужгороді стане свого роду «місцем пам’яті» про трагічні події нашого минулого, адже масові злочини проти людей не мають права забуватися.

* * *

Меморіальний знак встановлений за підтримки німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (нім. – EVZ)

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon