Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Благодійна виставка в Мукачеві
18:49
24 травня 2023 р.

Благодійна виставка в Мукачеві

24 травня в м. Мукачево відбулася цікава благодійна художня виставка-аукціон, метою якої було презентувати художні роботи у техніці «петриківського розпису» та зібрати кошти на потреби Збройних Сил України. Твори, представлені на виставці – це результат художньої праці вимушених переселенців (дорослих та дітей переважно з ромських родин), які наразі проживають у місцевому шелтері. 

Передувало виставці проведення серії майстер-класів (на фото):

Одразу зазначимо, що від продажу виставлених робіт на аукціоні було зібрано 20 тисяч гривень, які були передані на потреби наших Збройних Сил!

На заході побували поважні гості, журналісти, представники органів влади. Організований цей захід був спільними зусиллями багатьох людей, неурядових організацій та спонсорів, це зокрема: Марина Бублик – ромська громадська діячка з м. Ніжин, голова ГО «ЗОР», стипендіатка програми підтримки громадянського суспільства з України «Vidnova Fellowship*». Саме програма «Vidnova Fellowship» надала основну фінансову підтримку в організації цієї виставки; Міжнародна благодійна організація «Ромський жіночий фонд «Чіріклі»; Ян Гусак – директор закордонної та гуманітарної секції чеської громадської організації «Ромодром» (Romodrom o.p.s.) з Праги;

* «Vidnova Fellowship Ukraine» - це стипендіальна програма створена commit gGmbH від MitOst та Фундацією EVZ за фінансової підтримки Фундації EVZ, Фонду Роберта Боша, Фонду Герди Генкель та Фонду Меркатор. Координація програми Vidnova Fellowship Ukraine здійснюється в партнерстві з ГО «Інша Освіта».

Враженнями від виставки поділилися делегати Представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини в Закарпатській області:

«Сьогодні мали честь прийняти участь у благодійній художній виставці в Мукачеві, на якій свої роботи презентували жінки та діти з-поміж осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України. 

Картини створені за технологією «Петриківський розпис» є унікальними, як і люди, які над ними працювали. Мова про жінок і дітей, що знайшли прихисток у Мукачівському шелтері для ВПО, вклали свою душу в картини і щиро прагнуть зробити свій внесок у підтримку НАШИХ ВОЇНІВ.

Особливу вдячність виражаємо Раді Каландія, Олександру Ляху, Марині Бублик, Роману Тарабій, Мирославі Тарабій, Олександру Яцканичу, Святославу Тузу, Роману Молдавчуку, Катерині Легерді та ромському жіночому фонду «Chiricli».

Всі зібрані на аукціоні кошти направлені на підтримку 28-го стрілецького батальйону.

Дякуємо Нашим ПРЕДСТАВНИКАМ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ. Продовжуємо працювати для перемоги».

Мукачівська районна державна адміністрація опублікувала свій допис про цю подію:

«Перший заступник начальника Мукачівської РВА Святослав Туз спільно з Директором департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатська обласна державна адміністрація Романом Молдавчуком та представником Уповноваженого ВРУ з прав людини у Закарпатській області Андрій Крючков відвідав благодійну виставку картин, яку організувала громадська організація Vidnova Fellowship та ромський жіночий фонд « Chiriclii »

Всі картини малювали жінки та діти з числа внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток від війни у шелтері в Мукачеві. 

Митці пройшли арттерапію шляхом створення картин за технологією «Петриківський розпис».

"Вишуканий та неповторний, петриківський розпис – чудовий привід для гордості українців. В основі його барвистих візерунків лежить безмежна любов до рідного краю. Магія петриківського розпису полонила серця мільйонів шанувальників прекрасного та на увесь світ прославила талановитих народних майстрів родом з України.

Українські діти зараз переживають дуже важкі часи. Але разом з цим завдяки петриківському розпису на картинах вони показали незламний дух та беззаперечну впевненість у перемозі.

«Не маємо права дати шанс ворогу забирати дитинство у наших дітей», – зазначив Святослав Туз.

Кошти від продажу картин будуть спрямовані на потреби ЗСУ».


Віктор Човка

Використано матеріали (текст та фото) фейсбук-сторінок «Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Закарпатській області» та «Мукачівська районна військова адміністрація»

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon