Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
В Одесі презентовано аналітичний звіт про освіту ромів
20:24
18 травня 2023 р.

В Одесі презентовано аналітичний звіт про освіту ромів

18 травня у м. Одеса відбулася публічна презентація аналітичного звіту «Освіта ромських дітей в умовах війни». Видання було презентовано Закарпатським обласним благодійним фондом «Благо» (м. Ужгород, директорка – Елеонора Кулчар). Власне виконання звіту було замовлено Мережею раннього розвитку ромських дітей «REYN-Україна» за співфінансування Міжнародного фонду «Відродження» (м. Київ).

Елеонора Кулчар висловила подяки Ользі Жмурко та команді соціологічної агенції «Vox Populi Agency», представниці Офісу Ради Європи в Україні та віце-президентці Ромського жіночого фонду «Чіріклі» Земфірі Кондур, Максиму Джуму – громадському діячеві Одеси.

Презентацію відвідали, зокрема, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Одеської області та м. Одеса, педагоги, представники неурядових організацій.

Більше про роботу над аналітичним звітом «Освіта ромських дітей в умовах війни» дізнаємося з публікації на сайті Міжнародного фонду «Відродження»: 

"Повномасштабне вторгнення російських військ на територію України 24-го лютого 2022 року повністю змінило соціальноекономічну ситуацію в країні: тимчасове припинення роботи органів державної влади і бюджетних установ майже у всіх регіонах України на початку вторгнення; хвилі вимушеної міграції всередині України і за кордон; втрата роботи і доходів, а також згортання ринків праці; безпрецедентні безпекові ризики, пов’язані із веденням бойових дій, повітряними атаками на громадські та інфраструктурні об’єкти тощо – фактично підкорили собі життя цивільного населення, яке повністю підлаштовується під наявні умови.

Мабуть, немає жодної людини в Україні і жодної суспільної сфери, якої б так чи інакше не торкнулась війна. Війна зробила і продовжує робити всіх без винятку жителів України вразливими перед лицем щоденної небезпеки. Годі й говорити про верстви і групи населення, які і до війни перебували у вразливому становищі. Ромська національна меншина і, зокрема, багатодітні ромські родини належать якраз до таких.

Тож неймовірно важливо, щоб навіть під час військових дій питання дотримання прав вразливих груп і меншин лунало і не губилося в порядку денному боротьби за існування населення України. Ми щиро сподіваємось, що результати даного дослідження допоможуть голосу ромської національної меншини не загубитися у вирі поточних викликів війни.

Дане дослідження, очевидно, також проводилося в умовах війни, і всі його учасники так чи інакше були змушені чи не щодня долати перепони – відсутність світла, доступу до мережі інтернет, вимушене переміщення респондентів і ускладненість доступу до них з боку дослідників.

Попередні плани команди всебічно вивчити ситуацію із доступом ромських дітей до освіти у Закарпатській, Львівській, Черкаській, Одеській, Сумській, Харківській, Запорізькій і Донецькій областях корегувалися під час реалізації проєкту в режимі реального часу. Втім, дослідницька команда зробила все можливе для того, щоб реалізувати це опитування максимально якісно і з дотриманням стандартів соціологічних досліджень, щоб результати мали практичну користь для всіх зацікавлених сторін, були надійними та обґрунтованими.

Це дослідження не відбулося б, якби не ініціатива та підтримка з боку Мережі Раннього Розвитку Ромських Дітей (REYN-Україна), яку координує Закарпатський Благодійний фонд «Благо» (м. Ужгород), та Ромської програми Міжнародного Фонду «Відродження», які попри об’єктивні обмеження, пов’язані із війною, продовжують свою діяльність у сфері захисту прав людини і, зокрема, ромської національної спільноти, безпосередніми ініціаторами дослідження виступили:

Елеонора Кулчар – голова Закарпатського Обласного Благодійного Фонду «Благо» (м. Ужгород), національна координаторка мережі REYNУкраїна

Пономарьов Сергій – директор Ромської програми Міжнародного фонду «Відродження».

Ми також вдячні кожному і кожній експертці, партнерами з неурядових організацій, які допомагали у проведенні даного дослідження на всіх етапах, виступали респондентами, ключовими інформантами і консультантами.

Окремої подяки заслуговують експерти – регіональні представники мережі REYN-Україна, які навіть у цей складний час не припиняють своєї роботи і докладають зусиль до зменшення ризиків утиску і дискримінації ромського населення під час військових дій.

Авторський колектив та організатори дослідження – дослідницька агенція Vox Populi.

Ольга Жмурко – авторка аналітичного звіту.

Наталія Лиштва – координаторка збору даних в межах якісного компоненту дослідження.

Катерина Скрипка – координаторка збору даних в межах кількісного компоненту дослідження.

Катерина Міняйло – фахівчиня із технічного супроводу кількісного опитування та обробки даних.


За матеріалами фейсбук-сторінки Елеонори Кулчар (https://www.facebook.com/eleonora.lola.35) та сайту Міжнародного фонду «Відродження» (https://www.irf.ua/publication/osvitaromskyh-ditej-v-ukrayini-pid-chas-vijny/)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon