Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Ініціатива Фонду «Чіріклі» щодо громадського обговорення ромської «Стратегії – 2030»
19:48
12 травня 2023 р.

Ініціатива Фонду «Чіріклі» щодо громадського обговорення ромської «Стратегії – 2030»

Ромський жіночий фонд «Чіріклі» ініціював обговорення Плану заходів з реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на 2024-2025 роки. 

Обговорення відбулося онлайн, 12 травня 2023 року. Участь у ньому взяли ромські медіатори (Валентина Золотаренко, Жужуна Дудучава, Максим Джум, Бублик Марина, Рада Каландія) та представники 15 ромських організацій з Одеської, Дніпропетровської, Закарпатської, Чернігівської, Київської, Донецької, Кіровоградської областей (Юліан Кондур, Василь Білоус, Віра Дрангой, Елеонора Кулчар, Мирослав Горват, Костянтин Мусенко, Олексій Падченко), а також представниця Офісу Ради Європи в Україні Земфіра Кондур. Долучилася також і Алла Ярошенко, директорка Навчально-наукового інституту молодіжної та сімейної політики і соціальної роботи Українського державного університету імені Михайла Драгоманова. 

Запропонований ДЕСС План заходів спрямований на реалізацію міжнародних зобов’язань України, зокрема щодо виконання «Плану дій щодо поліпшення становища ромів і сінті в регіоні ОБСЄ». Учасники та учасниці обговорення наголосили на важливості фінансування Плану заходів, а також:

- проведення оцінки потреб ромів та ромів ВПО;

- розробки дієвих заходів у сфері забезпечення документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;

- правового захисту та безпеки;

- доступу до освіти та медичних послуг, працевлаштування та соціального захисту;

- соціального житла для ВПО та покращення житлово-побутових умов. 

Всі зібрані пропозиції та рекомендації будуть направлені до Державної служби України з етнополітики та свободи совісті. Під час зустрічі представники ромських організацій розглянули проблему реєстрації осіб, що не мають можливості підтвердити попереднє місце проживання, як ВПО. «Чіріклі» дякує всім партнерам та медіаторам за важку роботу та допомогу ромським жінкам та чоловікам, яку вони надають кожного дня!


Фейсбук-сторінка «Chiricli» (https://www.facebook.com/Chiricli)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon