Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Михайло Білявський: «Нема різниці, якої ти національності, коли в серці ти патріот України!»
21:35
4 травня 2023 р.

Михайло Білявський: «Нема різниці, якої ти національності, коли в серці ти патріот України!»

Про діяльність ромського активіста з Чернігівщини Михайла Білявського ми вже неодноразово згадували у наших попередніх статтях. Михайло зі своїми ромськими братами-патріотами з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну волонтерив і зараз всіляко допомагає, аби наблизити нас до перемоги. 

«Волонтерська робота, яка була розпочата нашою громадською організацією «Бахтало Дром» рік тому, продовжується. Ми продовжуємо підтримувати переселенців у Львові продуктами харчування, засобами гігієни, одягом та всім необхідним. Близько ста людей на день отримують допомогу. Також у Львові, на базі ПЦУ та за підтримки Міжнародної благодійної організації «Чіріклі», був організований шелтер для переселенців. Ще два рази на тиждень годуємо людей гарячими обідами», – каже Михайло. 

«Наші воїни займають особливе місце в моєму серці. «Бахтало Дром» намагається допомогти нашим солдатам, насамперед, засобами захисту – це каски, бронежилети, екіпіровка. Іноді термобілизна, ліхтарики, годинники, спальники, рюкзаки, посуд, засоби гігієни, взуття», – далі розповідає Михайло. 

З певних причин Михайло переїхав до Німеччини, але і там не зупиняється допомагати людям та продовжує свій волонтерський шлях. За кордоном Михайло, разом із командою «VIDNOVA FOLLOWSHIP», почав реалізовувати ініціативу з адвокації ромської меншини, тобто всіляко допомогає ромам, які виїхали з України до Німеччини (Баварія). На даний час, в цьому регіоні Німеччини проживає 78 українських ромів. Разом з командою Михайло зумів знайти шість будинків для ромських родин та забезпечив їх харчами. 

Не менш важливим завданням було допомогти ромським родинам у влаштуванні їхніх дітей до школи. Отже, двадцять троє дітей наразі успішно навчаються у німецькій школі. Михайло не забув і про дорослих: два рази на тиждень вони відвідують курси німецької мови, на яких, до речі, викладачем є українська ромка. 

Для стабілізації та покращення емоційного стану дітей, які прибули на землі Баварії з України із зон військових дій, Михайло зумів організувати для них психологічну підтримку. У цьому йому допомогла місцева влада, забезпечивши всім необхідним для початку цієї роботи. 

Аби знайти шляхи вирішення деяких ромських питань, які виникають в Німеччині, Михайло підтримує тісний зв’язок з ромськими громадськими організаціями, які працюють в Україні та допомагають вимушеним мігрантам у європейських країнах. Одним з них є багаторічний надійний партнер – Міжнародна Благодійна організація «Чіріклі». 

Після війни ставлення до ромської меншини в Україні зміниться, це100%! Це вже всім зрозуміло. Про ромських партизанів, солдатів, капеланів та волонтерів на сьогодні написано багато статей та відзнято різних сюжетів. «Нема різниці, якої ти національності, коли в серці ти патріот України!», – такими словами підсумував нашу розмову Михайло.

Автор: Ернесто Шатро, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon