Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Документування ромів Мукачева  - початок реалізації масштабного проєкту
16:23
15 квітня 2023 р.

Документування ромів Мукачева - початок реалізації масштабного проєкту

В Україні заплановано реалізацію масштабного пілотного проєкту, який має звернути увагу на проблему з документуванням ромської громади у окремо взятому населеному пункту, а саме у місті Мукачево Закарпатської області. Про деталі робочої зустрічі щодо початку реалізації даного проєкту повідомляє Державна служба України з етнополітики і свободи совісті:

Повномасштабне вторгнення росії в Україну стало серйозним випробуванням для українського суспільства та держави. Війна посилила критичний стан та актуальні питання у забезпеченні прав корінних народів та національних меншин України, зокрема ромів, які залишаються найбільш вразливою національною меншиною. Багато ромських родин залишилися на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій через відсутність грошей та можливості евакуюватися. Через відсутність документів ромам складно працевлаштуватися, отримати медичну допомогу чи отримати статус ВПО та гуманітарну допомогу. Точна кількість недокументованих осіб в Україні невідома. За неофіційними даними громадських організацій, ця кількість сягає від 20 до 40 тисяч осіб, більшість з них – представники ромської національної спільноти. На Закарпатті проживає третина всього ромського населення України. 

Станом на квітень 2023 року, в західних областях України кількість ромів збільшилась від 70 тисяч до 100 тисяч, особливо в Закарпатській та Львівській областях. Згідно з неофіційними даними ромських громадських організації, в Закарпатській області кількість осіб, які недокументовані, може сягати 10 тисяч.

У межах проєкту Ради Європи «Підтримка реформи правової бази щодо національних меншин та стійкості національних меншин і ромів в Україні» пропонується розпочати пілотний проєкт по документуванню ромів на 2023-2024 рр. у м. Мукачево Закарпатської області. За неофіційними даними громадських організацій, кількість недокументованих ромів у м. Мукачево становить орієнтовно 5 тисяч осіб.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті долучається до проєкту і увійде до міжвідомчої робочої групи, яку буде створено на платформі Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, за участю також ДМС, Мін’юсту, РАЦС, МВС, громадських організацій, міжнародних експертів від Ради Європи.

Проєкт передбачає 2 основні напрями, які будуть проводитись паралельно:

проведення моніторингових візитів, консультування/документування недокументованих осіб;

напрацювання та затвердження алгоритму спрощення процедури паспортизації недокументованих осіб ромської національності.

В ході інавгураційного заходу щодо започаткування згаданого проєкту, який відбувся в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини заступник голови ДЕСС Ігор Лоссовський наголосив, що питання інтеграції ромів в українське суспільство та збереження їх самобутності є пріоритетними для ДЕСС. Він також зазначив, що сьогодні проводиться актуалізація плану заходів на виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року. План складається на 2024-2025 рр. Вже отримано пропозиції від зацікавлених державних органів, проводиться редагування, найближчим часом проєкт буде подано на громадське обговорення.


Сайт ДЕСС (https://dess.gov.ua/startuvav-pilotnyy-proiekt-po-dokumentuvanniu-romiv-na-2023-rik/)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon