Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Роми Закарпаття – об’єкт уваги Секретаріату Уповноваженого ВРУ
19:45
23 березня 2023 р.

Роми Закарпаття – об’єкт уваги Секретаріату Уповноваженого ВРУ

У ці дні на Закарпатті в рамках моніторингового візиту перебувають представники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини. Мета приїзду – ознайомлення з поточними проблемами та становищем ромської нацменшини, зокрема внутрішньо переміщених осіб. Проведено багато зустрічей з представниками місцевих громад та органів влади. Зокрема, гості відвідали ромські поселення в Ужгороді та Мукачеві.

 Мукачево, ромське поселення

Була проведена зустріч з представниками ромської громади Мукачева та Радою Каландією – вимушеною переселенкою з Донеччини, представницею МБО «Чіріклі», яка наразі опікується родинами з числа ВПО та надає гуманітарну допомогу. Обговорили питання документування місцевих жителів та ВПО.

 

Ужгород, мікрорайон Радванка

Представники Секретаріату провели зустріч з депутатом Ужгородської міської ради та громадським діячем Мирославом Горватом, про що він пише: «Сьогодні в мікрорайоні Радванка, де компактно багато років проживають роми, завітали представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Це був моніторинговий візит групи.

Обговорювалися на місці питання щодо паспортизації ромів, щодо взаємодії з державними органами влади, про доступ до освіти та загалом комфортну інтеграцію.

Я вітаю такі візити і радий, що ця моніторингова група об'їздить усю область і в кожному місці зрозуміє локальні проблеми ромів. Сподіваюся, що від аналізу та узагальнення інформації, ми перейдемо до продуктивних кроків. Нині в Україні ухвалена ромська стратегія – прогресивний і основоположний документ. Просто варто її втілювати.

Дякую, що навіть у дуже скрутний час для України, держава не полишає жодного свого громадянина сам на сам із проблемами».

 

Ужгород, шелтер благодійного фонду «Благо»

Представники Секретаріату провели зустріч у будівлі шелтеру Закарпатського обласного благодійного фонду «Благо», про що його керівниця Елеонора Кулчар пише: «Сьогодні шелтер ЗОБФ «Благо» з моніторинговим візитом відвідала група Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Долучилися також секретар Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян та депутат міської ради Євген Прозор.

Обговорювали проблемні питання допомоги ВПО, зокрема з документами. Адже ВПО часто мають серйозні проблеми з документами, у тому числі медичного характеру. Це питання, які ми не можемо вирішити без влади! Хотілося б також допомогти важко хворим людям, які знаходяться далеко від рідних. Дякуємо за порозуміння, підтримку  усім учасникам сьогоднішній зустрічі. Дякуємо за співпрацю».

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon