Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Ромські ВПО під час війни – соцопитування від Українського Жіночого Фонду та МБО «Чіріклі»
16:17
18 лютого 2023 р.

Ромські ВПО під час війни – соцопитування від Українського Жіночого Фонду та МБО «Чіріклі»

Наприкінці 2022 року в Україні було проведено масштабне соціологічне опитування щодо досвіду внутрішньо переміщених ромів під час війни. Опитування було спільно проведено Українським жіночим фондом та Міжнародною благодійною організацією «Ромський жіночий фонд «Чіріклі». Основними результатами даного опитування його ініціатори вказали такі:  

Половина респондентів мають досвід евакуації у звʼязку з війною. Половина з них продовжує знаходитися в місці, куди їй вдалося евакуюватися. 

Щодо іншої частини опитаних, 30 % знаходились в евакуації протягом 3 місяців або менше, а інші – понад 3 місяці. Переважна більшість евакуювалася у безпечні населені пункти в межах України. Інші 17% – за кордон. З них найбільше осіб користуються тимчасовим захистом у Німеччині та Польщі. 

У 37 % опитаних відбулося роз'єднання в сімʼї у звʼязку з війною. Головними причинами роз'єднання стали евакуація та небажання членів родини покидати свою домівку.

Майже всі респонденти (95 %) отримували допомогу у вигляді харчових продуктів. Трохи менше – ліки, медичні товари та речі першої потреби. Більша частина отримувала допомогу у транспортуванні, безоплатне помешкання для проживання або місце для ночівлі. Близько третини – будівельні матеріали, меблі, юридичні консультації, допомогу у відновленні документів або допомогу психолога.

42 % респондентів не зверталися та уникають звернення до лікарів та лікарень у звʼязку з тим, що віддають перевагу самолікуванню, не мають документів, що посвідчують особу, або коштів для оплати лікування.

42 % респондентів зазначили, що їхнє матеріальне становище або їхньої сімʼї змінилося у звʼязку з війною. У більшості з них воно змінилося достатньою мірою.

Щодо допомоги на проживання ВПО, яка надається державою, то 67% опитаних вдалося її оформити та наразі її отримують.

Усього в опитуванні взяли участь 364 особи. Переважна більшість респондентів – жінки. Чоловіки складають 19 %.


За матеріалами фейсбук-сторінки "Chiricli" (https://www.facebook.com/Chiricli/)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon