Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
«В новинах нові́ українські герої щоранку, Вони крадуть наші серця, наче цигани танки!»
20:06
9 січня 2023 р.

«В новинах нові́ українські герої щоранку, Вони крадуть наші серця, наче цигани танки!»

24 лютого 2022 року, Росія здійснила повномасштабне вторгнення на територію України. Російська війна «зачепила» усі народи нашої країни і жоден народ не залишився байдужим, бо, так чи інакше, представники усіх національностей України стали жертвами російської агресії. Кожен етнос робить свій внесок і для захисту своєї родини, і для перемоги України у своїй вітчизняній війні.

Не винятком стали і рома́, безліч українських та міжнародних ЗМІ пишуть про ромів у контексті війни торкаючись, переважно, тем ромських біженців в Європі [1], історій ромів у складі ЗСУ [2], або злочинів російських солдат проти ромського населення України [3]. Ба більше, ромська тематика використовується і росіянами для маніпуляції суспільною думкою, як один із інструментів пропаганди [4], щоб довести, що Україна є країною нацизму. Не дивлячись на велику кількість новин, пов’язаних з ромá на тлі російського вторгнення, найпопулярнішою новиною стала подія викрадення ромами російського танку у с. Любимівка (Херсонська область). Ця історія майже одразу стала популярним мемом, який підкорив Інтернет у вигляді дописів та відеожартів, а деякі магазини почали продавати товари з принтами на одязі [5] та чашках з мемом, і, навіть, президент Польщі Анджей Дуда зробив твіт про викрадення танка ромами [6]. 

Можна впевнено сказати, що у ході російської війни в Україні, роми стали однією з найпомітніших національних меншин країни в українському медіапросторі, а викрадення танку — найвідомішою новиною пов’язаною з нацменшинами на фоні російської війни в Україні. Історія із викраденим танком не лише вплинула на матеріали, які публікуються у ЗМІ, на створення безлічі нових мемів та принтів, а й на українське музичне мистецтво. У цій статті ми пропонуємо читачеві познайомитися із добіркою українських патріотичних пісень 2022 року в яких у більшій, або меншій мірі згадуються рома́.

Розпочнемо наше знайомство із треком Евана Коліна «Циганський танк». Наразі пісня має на YouTube 604 тисячі переглядів і займає четверте місце за кількістю переглядів серед усіх пісень автора. Трек, як зрозуміло із назви, присвячений викраденню ромами російського танка, про що і співається у приспіві:

А цигани вкрали танка, бо цигани ніндзя,

у циганів зараз дуло, а у орків піся.

Але не лише про танк йде мова, схоже, що автор порівнює дві національні меншини воюючих країн — ромів, із української сторони, і чеченців-кадирівців із російської:

Мої чорні їдуть, і у них залізні коні,

твої чорні дохляки, у твоїх маленьке поні,

та і ті тут заблукали, ними керує олень.

У порівнянні кадирівців з ромами співак використовує відомий мем «Я не з такої сім’ї, я з богатої» [7], а також натякає на один із розповсюджених видів заробітку ромів – збір та здачу металу:

Твої чорні із сім’ї простої, нагадую,

оказалися жоною, просто бородатою,

мої чорні за залізо, тут бабло лопатою,

мої чорні не з непростої, мої із богатої.

У третьому куплеті автор переплітає ромську тематику із відомим сюжетом, про те, як українська жінка пропонувала російському окупантові покласти до кишень насіння, аби воно проросло в українські землі після його смерті [8]:

Мої чорні із твоїми зроблять тут справи чорні,

Насіння проросте, бо в добриво пустило корні.

А також продовжує порівняння ромів із кадирівцями через стереотипні уявлення про зовнішність ромів (золоті зуби) та типовий вигляд переважної кількості кадирівців:

У моїх чорних зуби золоті, а очі чорні.

Твої чорні копія, а мої неповторні.

Знаєш моїх чорних, мої чорні в темноті приходять,

Після моїх чорних, твоїх чорних не знаходять.

Мої чорні перейдуть дорогу, гірше твого кота,

Твої чорні стукають, мої — зніму́ть ворота.


Йдемо далі, другу пісню «Циган і танк» виконує українська панк-рок група «Брем Стокер», трек набрав 3 600 переглядів. Перший куплет пісні розпочинається зі слів:

Наші ромале не з простого люду,

щоб таке поцупити, знайдуть усюди.

Не виключенням стала смердюча русня,

Викрали циганє залізного коня.

У приспіві переплітаються ті самі два сюжети, що й у попередньому треку — викрадення ромами танку і епізоду, коли жінка пропонувала російському окупанту покласти насіння у його карман:

Циган і танк, бабка і сємкі,

Ти москаль зернят, поклади до кишеньки

І коли загинеш, станеш добривом,

Український чернозем, проросте зерном


На відміну від попередніх пісень, наступні – не присвячені цілковито ромам, в них лише частково відзначається одне із їх досягнень у цій війні. Тож, третій трек – «Україна Переможе». Це спільна творчість О. Пономарьова, М. Хоми, Т. Тополі, Є. Кошового, Ю. Ткача та П. Чорного. Петро Чорний – український ромських співак, заслужений артист України, виконує один із куплетів пісні, разом із учасниками ромського ужгородського танцювального колективу «Романо Кгеліпе». Куплет також присвячений викраденню ромами російського танку, на фоні із співаком присутній трактор, про який також згадується і у словах пісні, що натякає на те, що викрадення відбувалося за допомогою трактору:

Ще про тракторні війська

Маю розказати,

Бо все, що десь недобре стоїть,

Хай буде біля хати.

Кліп має 25 мільйонів переглядів, і це є найбільш популярною піснею не лише на каналі О. Пономарьова на YouTube, а й у нашому списку.


Наступний, четвертий трек у якому згадуються роми — «ЗСУ» виконує його гурт «100лица». У відеокліпі один із рядків присвячується не лише викраденню ромами танку, а й випадку крадіжки ними російської ракети, про що повідомлялося у Telegram-каналах та TikTok [9]. Пісня має 5,5 мільйонів переглядів:

Тероборона і партизани,

навіть цигани,

Крадуть танки, ракети

просто руками.


П’яту пісню виконує «ROXOLANA», трек має назву «І СіЮ / I SeeYou» і на YouTube набрав 162 тис. переглядів. Слова цієї пісні не акцентують увагу ромської участі на якомусь конкретному епізоді:

Ти вже знаєш, шо цигани

всі напоготові,

Як і фермерські тракто́ри

всі уже готові.


І остання, шоста патріотична пісня із згадкою про ромів, яку нам вдалося знайти — це пісня співачки Jerry Heil (Яни Шемаєвої) «#МОСКАЛЬ_НЕКРАСІВИЙ (ГЕТЬ З УКРАЇНИ)». Трек набрав 13 мільйонів переглядів і в ньому також акцентується увага на викраденні ромами російського танку. Як бачимо із шостого треку, історія з ромами і танком стала навіть використовуватися як художній засіб в українській мові:

В новинах нові українські герої щоранку,

вони крадуть наші серця, наче цигани танки!


Що ж, можна впевнено сказати, що викрадення ромами танка став національним українським мемом, і навряд чи є хоча б один українець, який не чув про цю подію. Як бачимо, цей епізод увійшов в українську поп-культуру через жарти, дописи, принти і, навіть, пісні!

А яка патріотична музика подобається Вам?


Використані матеріали:

1. АДЦ Мемориал. Рома: бегство от войны (https://adcmemorial.org/statyi/roma-begstvo-ot-vojny/)

2. С. Татаренко. Ром за національністю: історія Арсена, який поставив за ціль потрапити у ЗСУ (https://suspilne.media/221626-rom-za-nacionalnistu-istoria-arsena-akij-postaviv-za-cil-potrapiti-u-zsu/) 

3. Укрінформ (https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3621984-rosiani-rozstrilali-28-romiv-za-te-so-otruili-rotu-gorilkou-perehoplenna-rozvidki.html)

 4. П. Чернышев. В обстановке истерии растёт нетерпимость: как националисты во Львове преследуют цыган (https://russian.rt.com/ussr/article/979622-nacionalisty-cygane-lvov)

5. Футболка «Цыгане украли танк» (https://prostomayki.com.ua/patrioticheskie-futbolki/311483-futbolka-tsygane-ukrali-tank.html)

6. W podają, że chersońscy Romowie ukradli Rosjanom czołg (https://twitter.com/andrzejduda/status/1497899381697257475)

7. Жебраю, щоб заробити на Великдень (https://www.youtube.com/watch?v=5FIza2tjHJg&ab_channel=%D0%93%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B5%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%D0%9B%D1%8C%D0%B2%D1%96%D0%B2)

8. Жінка морально розчавила окупантів. Сумська область (https://www.youtube.com/watch?v=qG5o6dj8KEo&t=161s&ab_channel=%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BBATR)

9. Цигани вкрали ракету У РУСЬКИХ (https://www.youtube.com/watch?v=HBnaL8MkgNM&ab_channel=%D0%9F%D0%90%D0%9B%D0%9A%D0%90)

* * *

Центральне фото - малюнок ромської дівчини Аліни Адам з Ужгорода: конкурсна робота, яка була представлена від Ужгородської гімназії № 13 на обласному конкурсі.

Інші фото - з відкритих джерел мережі Інтернет.

Автор: Януш Панченко, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 2

  • Союз Ромен України 10 січня 2023 р. 10:53

    Союз Ромен України висловлюємо величезну подяку Янушу Панченку, керівнику молодіжної ромської організації з М. Каховки за цю статтю. Рома України – це патріоти своєї, та саме своєї, неньки України. Ніхто з українських ромів не перекинувся на бік рашистів. Як не знущаються, гвалтують, грабують, розстрілюють цілими сім'ями, змушують на них працювати пропонуючи навіть керівні посади, але не тут було, навіть приклади рашистських автоматів і стовбури біля скронь ромських дітей не змусили ромів зрадити свою Батьківщину, свою Україну. Рашисти дуже були здивовані і обурені тим, що незважаючи на те, що рома волелюбний, мирний народ і пішли до ЗСУ, тероборону, ромські жінки стали на кухні готувати їжу для солдатів, тероборони, хто став блогером і т.д.,хто чим може допомагати нашим захисникам. Рома України – це громадяни України, це українці ромського походження. Слава Україні. Героям слава. Україна переможе. Все буде Україна.

  • Антон Оглу 10 січня 2023 р. 11:24

    Интересная статья, мне много из этих песен н попадалось в украинском хит-параде в октябре-ноябре. Очень приятно было слышать, что упоминали про ромов. Украинский народ победит!

  • Loader desktop icon Loader mobile icon