Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Деталі вбивства ромської родини в окупованій Макіївці
22:22
29 грудня 2022 р.

Деталі вбивства ромської родини в окупованій Макіївці

26 грудня 2022 р. у тимчасово окупованому місті Макіївка (Донецька область) здійснено жорстоке вбивство — розстріляна ромська родина із восьми людей. Троє із вбитих — це діти, найменшому близько одного року, іншим двом — сім та дев’ять років. Всіх членів родини вбили пострілами в голову, а загалом було здійснено близько сорока пострілів. Місцеві жителі повідомляють, що вбита сім’я належала до ромів-влахуря із роду талпаря. Вчора місцева поліція т.зв. ДНР відзвітувала про те, що, нібито, затримала злочинців — трьох місцевих жителів, які зізналися про скоєне вбивство. На інших же інформаційних каналах повідомляють, що до вбивства причетні російські військові, мова йде саме про ПВК «Вагнер», в тому числі про це заявив і радник мера Маріуполя Петро Андрющенко:

«Вбивство мало відверто націоналістичний характер. Убита сім'я – ромської національності. По-друге, усі вбиті мають кульові поранення в голову з близької дистанції. Усі публічні джерела Макіївки повідомляли, що злочин скоєно військовими. Щодо «Вагнера» – логічне припущення, але лише припущення», – зазначив Андрющенко [1].

У свою чергу, місцева влада т.зв. ДНР відкидає можливість причетності російських воєнних до вбивства. Вперше інформація про злочин з’явилася у Telegram-каналі «Mash на Донбассе», 27-го грудня опівночі була опублікована новина такого змісту:

За дві-три години інформація про вбивство почала розповсюджуватися у ЗМІ, зокрема у таких як: «Фокус» [2], «Romea» [3], «Новости Донбаса» [4], «OnlineUA» [5]. Вранці 27-го грудня у ЗМІ з’явилося відео, на якому місцевий кореспондент спілкується із близьким родичем загиблих:


На відео родич загиблих розповідає про вбивство своїх близьких, а також, що вбивці нічого не взяли з майна господарів, окрім автівки марки Skoda.

Наступного дня, 28 грудня, місцевий канал т.зв. ДНР опублікував репортаж про те, що місцева поліція «по гарячим слідам» нібито затримала вбивць. Ними, начебто, виявилися троє місцевих жителів мікрорайону «Калиненський», які мали судимість раніше. Підозрювані зізналися у скоєнні злочину. Цілю вбивства було, нібито, пограбування майна.

Не дивлячись на це, ромська спільнота висловлює недовіру до поліції т.зв. ДНР, вважаючи, що вони прикривають справжніх вбивць. Аргументують роми це не співпадінням свідчень близьких ромів із тією версією, що сформулювала місцева поліція. Але в той же час, немає жодного свідка, адже вбивці розстріляли абсолютно усіх, хто знаходився у будинку. Місцеві роми Донеччини розповідають деякі подробиці вбивства:

«Ці люди їздили на заробітки, їх не було дома довго, приїхали вони у Макєєвку на Новий год, діти були дома всьо врємя, а старші — на заробітках. Вони приїхали за два дня до того як їх убили. Син цого цигана, шо вбили пішов раньше з дому до хлопців. Коли прийшов назад, часов 9 це було, побачив розстріляну свою сім’ю, так узнали про це, шо поубивали людей. Один син остався у сім’ї, всіх поубивали і сестер, і батьків, дітей жінку, 25 год хлопцу, сам остався» (чоловік, Донецька область).

"Невістка, кажуть, взяла дитину 9 год, начала ховаться в хаті, її нашли уже розстреляну в спальні. Навєрно хотіли втекти, через вікно, а на вікнах решотки були, їх так і убили у спальні, невісточку і дитину 9 год хлопчіку" (чоловік, Донецька область).

У той же час роми з Донецької області висловлюють свою підозру, що до вбивства причетні саме військові:

«Це прийшли воєнні оці нацгвардія ДНРовскі, прийшли і розстріляли сім’ю, нікому не вірте, це воєнні зробили, у воєнній формі» (жінка, Донецька область).

«Тут причетні воєнні люди, злочинців прикривають, у місті робиться хаос, мені також доводилося стикатися з тим, що вони робили із моєю сім’єю, слава Богу, ми виїхали із Макєєвки» (чоловік, Донецька область).

З 24-го лютого це вже не перший випадок, коли у містах, які потрапили під російську окупацію, жертвами насилля або пограбування стають ромські родини. Про воєнні злочини російської окупаційної армії щодо ромів у Лисичанську та на Херсонщині повідомлялось раніше.

Інформаційно-аналітичне агентство «RomaUA» висловлює глибоке співчуття рідним загиблих, це вбивство — трагедія для усього ромського народу.

___________________________________

1. В оккупированной Макеевке убили семью из восьми человек, четверо из них – дети: преступление могли совершить военные РФ. «ТСН» https://tsn.ua/ru/ukrayina/v-okkupirovannoy-makeevke-ubili-semyu-iz-vosmi-chelovek-chetvero-iz-nih-deti-prestuplenie-mogli-sovershit-voennye-rf-2231572.html 

2. Чтобы украсть машину: в Макеевке расстреляли семью из восьми человек, погибло четверо детей. «Фокус» https://focus.ua/voennye-novosti/542596-chtoby-ukrast-mashinu-v-makeevke-rasstrelyali-semyu-iz-vosmi-chelovek-pogiblo-chetvero-detey 

3. Ukrainian authorities: Russian soldiers murdered an eight-member Romani family, the youngest child was just one year old. «Romea» https://romea.cz/en/world/ukrainian-authorities-russian-soldiers-murdered-an-eight-member-romani-family-the-youngest-child-was-just-one-year-old?fbclid=IwAR0VHyMqJ4ufEg8chHmRCdAwO00yOTd5VlDY2P6htPc721KumAaHGSL_IBc 

 4. В окупованій Макіївці розстріляли ромську родину з восьми людей, з них четверо – діти. «Zmina» https://zmina.info/news/v-okupovanij-makiyivczi-rozstrilyaly-romsku-rodynu-z-vosmy-lyudej-z-nyh-chetvero-dity/  

5. В оккупированной Макеевке расстреляли 8 человек – среди них дети https://www.online.ua/ «OnlineUA» https://news.online.ua/v-okkupirovannoy-makeevke-rasstrelyali-8-chelovek-sredi-nih-deti_n852181/

Автор: Януш Панченко, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon