Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
В Ужгороді  переіменують вулицю на честь Вілмоша Папа
20:51
23 грудня 2022 р.

В Ужгороді переіменують вулицю на честь Вілмоша Папа

22 грудня в Ужгороді відбулися громадські слухання щодо перейменування кількох вулиць у мікрорайоні Радванка. Сподіваємося, що депутати проголосують за запропоновані зміни та прислухаються до голосів громадськості: тоді вперше в сучасній історії Ужгорода та України одна з вулиць буде називатися на честь видатного ромського культурного та громадського діяча, а саме Вілмоша Папа (1955-2009 рр.).

Дану ініціативу щодо перейменування висунув син Вілмоша Папа Вільгельм Пап – голова товариства «Лаутарі», музикант, теперішній організатор міжнародного джазового фестивалю «Пап-джаз-фест», продовжувач славних музичних традицій династії Пап. Підтримку даної пропозиції у процесі подання та на слуханнях надали депутати Ужгородської міської ради Олена Камінська та Мирослав Горват. Товариство «Лаутарі» та уся ромська громада Ужгорода дуже сподівається, що дану пропозицію буде одноголосно підтримано! 

Довідка. Вілмош Пап (Віллі Пап-старший) – видатний ромський музикант з Ужгорода. Грав на саксофоні та кларнеті. У 2005 р. здобув вищу освіту зі спеціальності «музичне мистецтво» у Київському національному університеті культури і мистецтва. Вілмош Пап був високопрофесійним музикантом-новатором, лауреат багатьох міжнародних музичних конкурсів. У 1995 р. Вілмош Пап заснував джазовий колектив «Пап-джаз-квартет», став засновником єдиного в Україні міжнародного ромського джазового фестивалю «Пап-джаз-фестиваль», у 1998 р. став головою товариства музичної культури циган Закарпаття «Лаутарі» (Музикант). Ініціатор та засновник першої в Україні телевізійної програми «Романо джівіпен» (Ромське життя) та ТВ «Тиса-1». Засновник ромського театру в Ужгороді, співавтор книги «Кало ром» (Чорний циган) з Володимиром Фединишинцем. У 2001 р. Вілмошу Папу було присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України».

Вілмош Пап підніс на вищий щабель сучасну ромську музичну культуру. Ідеї та культурні ініціативи Вілмоша Папа досі «живі» та продовжуються сучасним поколінням.

Автор: Вільгельм Пап (Віллі Пап-молодший)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon