Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Як привітатися ромською мовою?
19:36
31 жовтня 2022 р.

Як привітатися ромською мовою?

Привітання – це важлива складова культури кожного народу. Різняться не лише слова вітання, а й жести, міміка, рухи тіла. В одних народах прийнято коли першою вітається людина старшого віку, а в інших навпаки, ознакою невихованості є відсутність ініціативи привітання зі сторони молодшого покоління. Одні при словах вітання потискають один одному руки, інші цілуються навіть при зустрічі вперше, а в декого суворо заборонені будь-які дотики з малознайомою людиною. Слова-привітання також різняться. Так, наприклад, в деяких культурах питають про повсякденне життя та здоров’я, причому часто відповідь мусить бути позитивною за будь-яких обставин. 

А як вітаються роми?

Особливістю ромського вітання є побажання щастя, сили, здоров’я, багатства та благополуччя. Розглянемо на прикладі волоського діалекту ромської мови, як вітання та побажання бути щасливим варіюватимуться залежно від того, до кого звертаються (тобто, від числа та роду). 

До одного чоловіка або хлопця звертаються “Те авес бахтало!”, а до однієї жінки чи дівчини “Те авес бахталі!”. Слово бахтало є прикметником, перекладається як “щасливий”, і в жіночому роді приймає закінчення -і: бахталі – “щаслива”. 

А якщо вітати групу людей? Тоді фраза звучить наступним чином – “Те авен бахтале!”, де дієслово те авен – “приходити”, “бути”, – та прикметник бахтале приймають форму другої особи множини. 

Аналогічно з побажаннями бути багатим (барвало), сильним (зорало), здоровим (састо) і тому подібне. 

Також можна все це побажати фразою “Бах(т)! Зор! Састімос!”, що дослівно означає побажання щастя, сили та здоров’я (бо це все іменники). 

У відповідь можна подякувати та навзаєм побажати того ж. Наприклад, сказавши “Наїс, тай ту те авес бахтало”. 

Ще один варіант відповіді, це сказати “Те дел о Дел!”, що означає “Дай Бог!”.

Наступний варіант привітання, чимось схоже на наше “Привіт!”, – це “Доро(в)!”, або звертаючись до групи людей “Дорови!”. Наголос падає на другу літеру О в обох словах. З огляду на певну “неформальність”, дане вітання не завжди доречно використовувати до людей поважного віку або високого статусу. А от для дружньої та близької компанії в самий раз.

“Селям!” – ще один варіант привітання, в Україні поширеного переважно серед ромів-кримів та/або ромів мусульманського віросповідання. Походить від привітання “Селям алейкум!”, що означає “Мир вам!”.

Як бачимо, існує велика кількість та різні варіанти як привітатися ромською мовою. Як і в будь-якій мові, слова вітання – це не просто етикет або звичка. А відображення світогляду та культури цілого народу, носіїв мови.

Автор: Анастасія Тамбовцева, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 1

  • Дарина 18 грудня 2023 р. 22:00

    Я хочу знать цыганский язык

Loader desktop icon Loader mobile icon