Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Після війни нас не будуть ділити на ромів, українців чи євреїв…
13:14
3 квітня 2022 р.

Після війни нас не будуть ділити на ромів, українців чи євреїв…

Роми на території України з’явились більше ніж шістсот років тому, й добросусідствували з іншими народами та етносами, для яких Україна стала домівкою та Батьківщиною. Безумовно, що сьогодні роми стали й невід’ємною частиною боротьби за незалежність України. Так, родина ромських громадських діячів – Богдан та Юлія Андрейченко, як і більшість ромів з міста Прилуки, що у Чернігівській області, стали на захист рідного міста від російських загарбників.

На фото: невістка Богдана та Юлії з маленьким онуком. Ніч у бомбосхощищі під час бомбардування Чернігівщини

- У ніч на 24 лютого ми дізнались, що почалась війна. Не роздумуючи, зранку разом із сином пішли вступати у місцеву Територіальну оборону. Приходимо й бачу як під будівлею вже стоїть чимало ромських чоловіків та хлопців, усі, як і ми, прийшли боронити свою землю. Ми не домовлялись, навіть не зідзвонювались, все так швидко відбулось, що не встигли навіть. Але кожен з нас самостійно прийняв єдине правильне рішення, – згадує Богдан. 

На фото: Сергій Бабан, ром з Сумщини

На фото: Богдан Андрейченко

- Не можу сказати, що до початку війни багато ромів обирало для себе шлях військового, не був популярним цей напрямок серед наших хлопців. Але коли довелось – ніхто не залишився у стороні: кожен намагається бути корисним, бо це наша країна, наше місто, наша земля, – розповідає Юлія. І так було завжди, у часи Другої світової чимало ромів стояло пліч-о-пліч з армією союзників, боронячи свої міста. І зараз так само. Безмежно прикро, але тиждень тому прибув «вантаж 200» в наші краї, з тілом ромського захисника – Івана Мащенко. Він близько двадцяти років працював водієм маршрутки, усі прилучани знали його. З перших днів війни Іван боронив нашу країну і поклав своє життя за нас. Його внесок у нашу перемогу не буде забутий, він вже наш герой! – з тремтінням у голосі розповідає Юлія. 

Іван Мащенко вступив до лав Прилуцького козацького полку – добровільного військового формування на базі одноіменної громадської організації.

На фото: публікація з офіційної фейсбук-сторінки Гетьмана Прилуцького Козацького полку Сергія Ткаченка, який констатує загибель Мащенко Івана (справа), ромського захисника

Поки чоловіки родини Андрейченко боронять землю, Юлія допомагає у тилу – отримує та розподіляє гуманітарну допомогу з-за кордону. 

- Багато доріг зруйновано, багато складів підірвано, полиці у магазинах та в аптеці порожніли, кошти у містян закінчувались, ми не знали що буде з нашими людьми далі. Вирішили продати усю техніку організації і закупити дефіцитні продукти харчування та медикаменти для наших містян. Згодом знайшли можливість отримати підтримку від німецького фонду EVZ, зокрема, медикаменти для підтримки серця, судин, інсулін, що є життєвонеобхідним для частини людей, також закупили дитячі підгузки, суміші і таке інше – необхідне для жителів Прилук, –  розповідає Юлія Андрейченко. 

 На фото: Юлія Андрейченко та волонтерка Світлана Васильєва доставляють гуманітарну допомогу містянам

На фото: Юлія Андрейченко доставляє ковдри у місцеві бомбосховища

- У нашому місті до ромів завжди ставились добре, і зараз також. У нас немає розподілу, ми усі жителі Прилук. Серед ромів нашого міста немає жодного мародера, навпаки, ми допомагаємо тим, хто потребує. Ромські організації та громадські діячі голосно заявляють про єдину позицію ромських громад в Україні, і вона очевидна: ми проти Росії та усіх, хто зазіхає на незалежність та цілісність нашої України, – зазначає Богдан.

На фото: захисники – брат та син Юлії Андрейченко (роми) та мешканець Прилук єврейського походження

Герої нашої статті переконані, що після перемоги у цій війни розподіл на ромів, українців, євреїв і так далі, нарешті, стане недоречним. Війна показала нашу єдність, – на завершення підкреслює Богдан.

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon