Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Одеські роми захищають Україну
22:14
20 березня 2022 р.

Одеські роми захищають Україну

Одеська область – це мультикультурний регіон, в якому проживають багато представників ромської національної меншини. Громадська активність ромських неурядових організацій області, переважно, зосереджується на питаннях правозахисту, соціальної підтримки, розвитку культури і збереження традицій.

Валерій Гальченко – авторитетний ромський громадський лідер, корінний одесит. З 2018 року очолює Громадську організацію «Бахтале-Тавричанє». Початок війни 2022 року згуртував усіх людей України у боротьбі проти російського окупанта. Не залишився осторонь і Валерій: з лютого 2022 р. він зайняв активну громадянську позицію і вступив до лав Збройних сил України. 

У короткому інтерв’ю редакції агентства «RomaUA» Валерій Гальченко розповідає:

Чому Ви вирішили зайнятися громадською діяльністю?

Я народився у ромській родині, все своє життя живу з ромами. Тому мені добре відомо, які проблеми їх турбують. Для себе я зрозумів, що маю змогу і бажання допомагати своїй громаді! Спочатку не вірили мені, що я щиро хочу допомагати людям. Згодом, коли побачили мої реальні справи, вже почали потроху просити мій номер телефону. Стараюся вирішувати різні питання – комусь провести електроенергію у будинок, комусь допомогти з виготовленням паспорта. Наша громадська організація не обмежується тільки Одесою, ми працюємо по всій області, і загалом по Україні. Вважаю, що наше молоде покоління ромів повинно бути освіченим, мати достойну і хорошу роботу.

Ваше товариство називається «Бахтале-Тавричанє». Звідки така назва?

«Бахтале-Тавричанє» у перекладі з ромської означає «Щасливі тавричани». Тавричани – це одна з шести етнічних підгруп українських ромів-сервів. Мої предки – вихідці з Дніпровщини та Донеччини, тобто регіону колишньої Таврійської губернії Російської імперії.

Ваше товариство долучилося до написання нарисів про традиції та побут ромів Одещини?

Так, у 2020 р. ми спільно із Одеським національним університетом ім. І. Мечникова, факультетом історії та філософії, кафедрою археології та етнології України (співавтор – к.і.н., доц. Наталія Петрова), за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» (м. Київ) видали цікаву книгу – науково-популярне видання «Амаро трайо» (з ром. «Наше життя»). Це спільний результат роботи наших ромських активістів, студентів та науковців.

Як змінилося Ваше життя після 24 лютого?

Я народився в Одесі. Одеса – найкраще місто України. П'ятнадцять хвилин – і ти вже купаєшся у морі. В армії я ніколи не служив. Але коли почалася війна, не роздумуючи вирішив піти добровольцем. Сидіти і чекати я не міг, мене боліло серце за Україні і мій народ. Поряд зі мною багато ромів також активно долучаються до захисту країни. Так, одна знайома велика ромська родина – батько, два сина, донька – усі пішли добровольцями, нині захищають Київ та Одесу. Мій друг, заступник голови «Бахтале-Тавричанє» Арсен Унгурян з м. Дніпро активно займається спортом, тхеквондо. У своєму спортзалі, де він займається, він розмістив ліжкомісця для вимушених переселенців.

Як проходить Ваша служба у Збройних Силах України?

Я пішов добровольцем в українську армію. Однак через постійні переживання та стрес мене «підвело» серце, отримав мікроінсульт, тому моє командування відпустило мене додому підлікуватися. Почав активно волонтерити, а як тільки поступить наказ – повернуся у військову частину. Я допомагаю чим можу – дістаю продукти харчування, одяг, цигарки; організував кілька електричних машинок для стрижки. На власному авто привожу потрібні речі.

Коли закінчиться війна?

Однозначно, нашою перемогою! Я бачу, що Одеса сьогодні – це великий мурашник, готовий дати відсіч будь-якому наступу. Сьогодні росія – це царство Дракули, яке оживляє нечисть. Але їх стає все менше і менше! Якщо вони сунуться на Одесу, їх будуть їсти і бички в морі, і наші собаки на землі.

Ваше життєве кредо?

Добром почав – добром закінчу.

Які плани на майбутнє?

Зібрати здібну ромську молодь у єдину команду. Активно продовжувати виховання нового молодого покоління ромів, які будуть грамотні, начитані, шанувати наші звичаї. Буваючи на заробітках у Польщі та Німеччині, побачив як там люди слідкують за своїми домівками, доглядають квіти і дерева, дотримуються чистоти і порядку. Так хочу аби було і в нас.


Фото Валерія Гальченка

Автор: Петро Габрин

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon