Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Кожен ром зараз воює на своєму фронті...
21:00
12 березня 2022 р.

Кожен ром зараз воює на своєму фронті...

Переселенці з центральної, південної та східної частин України масово вирушають на Закарпаття аби врятувати своє життя від бомбардувань та обстрілів зі сторони російських агресорів. Для одних Закарпаття є своєрідною проміжною станцією на шляху до Угорщини чи Словаччини. Для інших – стає тимчасовим притулком до дня нашої перемоги у війні. Серед переселенців часто зустрічаються й роми. Ми поспілкувалися з депутатом Ужгородської міської ради, громадським активістом Мирославом Горватом про поточну ситуацію із переселенцями-ромами у місті Ужгород. 

Так, зі слів Мирослава Горвата, наразі Закарпатська область стала прихистком для більше ніж 600 ромів з різних міст України, найбільше – з Харкова, а також з Києва та Київської області, Одеси, Чернігова.  

На фото: Мирослав Горват з юними переселенцями-ромами з Харкова

- Наразі Ужгород не може надати усім переселенцям ліжко-місця та харчування, людей більше ніж наших можливостей. Говорячи про ромські родини, то вони рідше перетинають кордон, адже сім’ї не хочуть розлучатись, жінки залишаються в Україні разом із чоловіками, тому ми намагаємось знайти для них прихисток тут. Втім, є родини, які вже за кілька днів починають міркувати про повернення додому, така невизначенність їх демотивує, - розповідає Мирослав Горват. 

У період останнього тижня (5-12 березня), понад тисячу ромів все ж таки перетнули кордон: на сьогодні більшість із них вже у Німеччині, Франції та Бельгії. Говорячи про Закарпаття, в основному роми поселяються у притулках, що створені на базі ужгородських шкіл (гімназій) № 13 та № 14 – ці школи завжди вважались «ромськими», а тепер це ще і «ромські» притулки. Варто зауважити, що роми з Радванки, Шахти, Тельмана також дуже активно приймають переселенців у свої будинки. Велику роль відіграють і ромські релігійні громади. Зокрема, на базі ромських церков було утворено кілька притулків, а людей, які оселились там, регулярно забезпечують харчуванням, одягом та гуманітарною допомогою. 

Ніхто не був готовий до таких подій, з якими Україні довелось зіштовхнутись з ночі 24 лютого. Сьогодні кожен воює на своєму фронті! Серед ромів Закарпаття чимало людей подалось у лави ЗСУ чи територіальну оборону. Лише зі Сваляви понад десяток ромів самовільно прийшли у воєнкомат і виявили бажання захищати нашу країну, а сьогодні вони боронять Київ у складі Збройних Сил України. Чимало ромських добровольців було з кожного міста та селища Закарпаття. У боробі за нашу країну ми єдині, незалежно від національності, віросповідання, усі ми хочемо зберегти нашу країну цілісною та незалежною. 

На фото: Ромський солдат

Мирослав Горват: «Ми вдячні європейським ромам, які щодня допомагають ромам з України, залучені до пітримки українській армії, і які вболівають за Україну у цій боротьбі. Чимало ромів долучились до побудови барикад та укріплень, підлітки допомагали насипати пісок у мішки та будувати такі стіни на перевалах, ми допомагаємо армії, патрульній поліції, кожен долучається як може. Багато ромів долучаються до гуманітарних ініціатив. Багато ромських лідерів долучаються до координації розселення ромів-переселенців в Ужгороді. Ми також були ініціаторами акції з польової кухні, під час якої пригощали переселенців справжнім закарпатським бограчем «прямо з вогню». 

На фото: частування закарпатським бограчем переселенців, м. Ужгород

12 березня Мирослав Горват озвучив звернення від імені ромів України до світової спільноти:


"Закрийте небо над Україною – врятуйте Світ! Шановні лідери демократичного світу, президенте США Джозеф Байден, президенте Франції Емануель Макрон, Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, Канцлер Німеччини Олаф Шольц та генсек НАТО Йенс Столтенберг. Ми звертаємося від імені ромів України, від ромів, які нині волонтерять, захищають батьківщину зі зброєю у руках, чи мусіли втекти подалі від війни. Російські окупанти щодня скидають на наші міста та села бомби, вони без перестану знищують нас ракетами та винищувачами. Нині цілі міста стерті з лиця землі, тисячі дітей та жінок вбиті, зруйновані лікарні, школи та житлові будинки, бо ви бездієте. Ми - роми України вимагаємо негайного закриття неба. Нема вже часу на зволікання. Діяти треба негайно!Закрите небо над Україною дасть змогу захистити українські міста від російських бомбардувань".

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon