Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Рука допомоги
18:33
11 березня 2022 р.

Рука допомоги

Продовжуємо знайомити наших читачів зі становищем, в якому опинилися вимушені переселенці з усіх куточків України, доля яких привела в Ужгород. Ми завітали до Ужгородської гімназії № 14 – одного з місць де тепло приймають людей і створюють умови для їхнього проживання.

Коротка довідка: Теперішня Ужгородська гімназія № 14 розташована у мікрорайоні Шахта в Ужгороді, поблизу місця компактного ромського поселення. Більше відома як перша «ромська» школа в Європі, яка була відкрита чехословацькою владою в далекому 1926 році. Тут навчаються, переважно, діти ромської національності.

З початку війни гімназія, в особі її директорки Оксани Легези, переорієнтувала діяльність педагогічного колективу на створення умов для прийому та розміщення вимушених переселенців. У класах, де раніше відбувалися уроки, зараз проживають родини з Харкова, Балаклії, Броварів, Краматорська, Слов’янська та інших міст.

За словами вчителя гімназії Романа Стойки, станом на 10 березня у гімназії проживає понад 40 осіб, з яких 18 діти та молодь. Усі вони забезпечені регулярним гарячим харчуванням, у класах тепло, є необхідні зручності для сну. 

Додаткову допомогу також надають і активісти Ужгородської громадської організації «Рука допомоги». З початком війни волонтери «Руки допомоги», зокрема, надають всебічну підтримку (харчами, одягом, засобами гігієни) як місцевим ромам, так і вимушеним переселенцям.

10 березня до гімназії завітали активісти громадської організації «Гідність» («Патів»), які передали переселенцям-ромам такі потрібні їм продукти харчування, одноразовий посуд, миючі засоби. Закупівля була здійснена за фінансової підтримки наших словацьких друзів з політичної партії «Ромська коаліція» («Strana romskej koalicie») з м. Кошице (заступник голови – Гейза Адам-молодший). 

У ході спілкування з дирекцією гімназії та приїжджими ромами з’ясувалися найбільш нагальні проблеми та запити. Існує постійна велика потреба у медикаментах, одноразовому посуді, миючих та гігієнічних засобах, одязі. Багато людей втратили свої особисті документи, відновити які наразі нереально. Серед ромів є люди з інвалідністю, онкохворі, - вони потребують додаткового медичного та соціального захисту.

Більше інформації у нашому відеосюжеті:


Автор: Петро Габрин

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon