Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Інформаційна платформа “RomaUA” відкрита!
20:54
18 січня 2022 р.

Інформаційна платформа “RomaUA” відкрита!

Для багатьох представників активу ромської громади не тільки Закарпаття, але й інших регіонів України вже давно поставало питання якісного висвілення “ромської” теми в ЗМІ. Так, звичайно, що завдяки діяльності дієвих ромських активістів й активісток було запущено ряд цікавих ініціатив, які сприяють розвитку ромських медіа на різних рівнях. 

Проте, в той самий час, можна й далі спостерігати в інформаційному просторі нашої країни більше негативних згадок про одну з найчисленніших національних меншин України, ніж позитивних. Тому й не дивно, що для більшості українців, на жаль, доволі часто першими асоціаціями при згадці про представників ромської національності є саме негативні. Цьому сприяють як суб’єктивні, так і об’єктивні причини. 

 Крім того, варто зазначити, що й не так багато є журналістів, які мають готовність та сміливість більш глибоко вникати в специфіку висвітлення ромської тематики, доносити її до ромської та не ромської аудиторії, або на регулярній основі готувати журналістські матеріали про цю вузьку інформаційну нішу. 

Однак, є інший момент, про який також варто не забувати – з кожним роком збільшується кількість ромської молоді, яка має бажання розвивати свій талант у журналістиці та блогерстві. Але не завжди їм легко потрапити в якесь інформаційне видання на роботу, що так само знижує ймовірність пришвидшення настання збалансованості у полюсах висвітлення ромів та їх діяльності.

Саме тому, кілька місяців тому у ромської громадської організації “Патів” (Гідність) з Ужгорода виникла ідея об’єднати зусилля всіх зацікавлених сторін, і за підтримки партнерів заснувати новий формат ромського ЗМІ, яке б могло більш комплексно висвітлювати всю багатогранність культури ромів, їх захоплення та здобутки, над чим працюють зараз та що планують втілити в найближчому майбутньому. 

Щиро раді, що команда ГО “Патів” спільно з однодумцями має можливість вже офіційно оголосити про початок роботи “Roma UА” – інформаційно-аналітичного агентства, яке буде забезпечувати об’єктивне висвітлення життя ромів в Україні, а також знайомити з цікавими історичними фактами й актуальними новинами про ромські громадами й з-за кордоном. 

Так, діяльність нашої громадської організації зосереджена, переважно, на Закарпатті, але до робити новоствореного агентства будуть залучені не тільки закарпатські медійники, але з колеги з інших областей. Таким чином, зможемо збільшити рівень обізнаності жителів країни про реальне життя ромського населення, їх поточні ключові запити й потреби, над чим працюють та чого прагнуть досягти роми у своїх громадах. А для створення комфортних умов роботи та обміну досвідом й кращими практиками, буде створена загальноукраїнська мережа журналістів та кореспондентів “EqualNet”.  

Для нас не менш важливим компонентом в нашій діяльності будуть і проведення періодичних навчальних заходів задля підвищення майстерності та обізнаності у «ромській темі» для всіх зацікавлених, незалежно від їх етнічного походження чи приналежності до якоїсь із соціальних груп. Головне – це мати щире бажання спільно з нами робити свій посильний внесок в збільшення рівня інклюзивності в суспільстві. Такі навчальні заходи зможуть відвідувати й представники ромського активу, особливо молоді, щоб мати більш чітке розуміння як краще доносити до громадськості й обговорювати з нею важливі, але не завжди легкі та «зручні» питання, як правильно брати участь у дискусіях, як отримати навики та вміння у написанні заміток, повідомлень, статей, ведення блогів/влогів тощо.

З метою забезпечення майбутніх читачів максимально збалансованою інформацією, яка б допомогала краще зрозуміти всю багатогранність ромської культури, “RomaUA” на своїй платформі буде відображати не тільки у форматі новин. Також будуть цікаві розповіді про діяльність ромів в громадському секторі, досягнення ромських медіа у світі, успішні практики інших країн по залученню/включенню та участі ромського населення в процесах прийняття рішень на різних рівнях.

Крім того, наша команда буде здійснювати постійний моніторинг й аналіз результатів діяльності засобів масової інформації та соціальних медіа щодо забезпечення дотримання журналістських стандартів, запобігання дискримінації та використання мови ворожнечі. На базі отриманих результатів, ми будемо формувати рекомендації задля врахування всіма сторонами процесу з метою відновлення або налагодження ефективного міжкультурного діалогу ромів та не ромів. 

Ці та інші активності всіх, хто буде в будь-якій мірі дотичний до діяльності інформаційно-аналітичного агентства “RomaUA” матимуть на меті зменшити рівень негативних стереотипів у суспільстві по відношенню до ромів, а ключові повідомлення й цілі транслюватимуться через сторінки у соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм, канали на Ютубі та Телеграмі, а також та сторінках нашого сайту. 

Отож, якщо Вам близька ця тематика, і Ви маєте бажання долучитися до нас в якості регіонального кореспондента, або знаєте інформацію, про яку варто дізнатися іншим – пишіть. Будемо раді співпраці!  

Офіційно оголошуємо, що інформаційно-аналітичне агентство “RomaUA” відкрито! 

Діяльність інформаційно-аналітичного агентства “RomaUA” здійснюється за фінансової та експертної підтримки Міжнародного фонду "Відродження". 



Наші контакти:

Сайт: https://romaua.org.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/Інформаційно-аналітичне-агенство-RomaUA-110177050611779

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCy1swRQLnWkNRQCjoGACrfg\

Електронна скринька: romaua.agency@gmail.com

Віктор Човка – 066 091 17 51

Петро Габрин – 050 131 86 25


Автор: Олена Біланіна

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon