Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Моніторинговий візит до ромського поселення Рахова
20:24
1 травня 2024 р.

Моніторинговий візит до ромського поселення Рахова

01 травня у ромське поселення Рахова Закарпатської області завітали представники Уповноваженого ВРУ з прав людини та міжнародного благодійного фонду «Регіон Карпат» NEEKA:

«Команда Омбудсмана України в Закарпатській області спільно з представником МФОЗНС «Регіон Карпат» NEEKA з моніторинговим візитом відвідали ромське поселення в м. Рахів.

До початку повномасштабного вторгнення в поселенні проживало близько 650 представників ромської спільноти. На даний час в поселенні проживає до 10 осіб

Всього в Рахівському районі проживало до 2500 ромів, які на даний час перебувають в країнах ЄС. 

До вторгнення в поселенні вирувало життя, діти відвідували початкову школу в м. Рахів, яка на даний час не функціонує, а облаштована, як МТП для внутрішньо-переміщених осіб. Старші діти відвідували Рахівську ЗЗСО І-ІІІ ст. № 1, № 2 та ЗЗСО І-ІІІ ступенів с. Розтоки Богданської сільської ради Рахівського району.

Всі представники ромської спільноти мають документи, що посвідчують особу, будинки зареєстровані встановленим порядком. 

Помешкання облаштовані санітарними кімнатами, наявне водопостачання. В поселенні чисто, організовано вивіз сміття. 

Ромське поселення в м. Рахів могло б бути прикладом самоорганізацїї ромів, однак повномасштабне вторгнення рф нанесло негативний вплив на ромів, які залишили свої домівки!!! 

В рамках парламентського контролю продовжуємо здійснювати моніторинг дотримання прав ромської спільноти в Закарпатті з метою висвітлення реального стану справ!!!  

Нагадуємо, що КМУ Розпорядженням від 28 липня 2021 р. № 866-р схвалено «Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року».


Фейсбук-сторінка «Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Закарпатській області»

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon