Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Лекцію на тему «Культура і традиції ромів» презентувала Євгенія Навроцька
20:09
10 квітня 2024 р.

Лекцію на тему «Культура і традиції ромів» презентувала Євгенія Навроцька

10 квітня у стінах Ужгородського замку відбулася цікава лекція про ромів, їхню культурі і традиції, присвячена Міжнародному дню ромів:

«Міжнародний день ромів відзначається щорічно 8 квітня. Цей день призначений для визнання та вшанування культури, традицій, історії та внеску ромської громади у різні аспекти суспільного життя. Роми, або цигани, є однією з найбільших етнічних меншин у світі, яка має свою унікальну культуру, мову та традиції. Міжнародний день ромів також спрямований на підвищення уваги до проблем, з якими стикається ромська громада, таких як соціальне виключення, дискримінація, бідність та доступ до освіти та охорони здоров'я. Цей день дає змогу висловити підтримку рівних прав для всіх, незалежно від їх етнічної належності. 

З нагоди цього свята старші наукові співробітники відділу науково-освітньої роботи та промоції Кристина Балла, Вероніка Петрушка, Анна-Марія Олейник та Ірина Добруник організували науково-освітню лекцію директорки центру ромології Євгенії Навроцької на тему «Культура і традиції ромів». Співробітники Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького та гості міста мали можливість дізнатися більше про історію виникнення самого свята, його ціль та ключові етапи історії ромського народу. Ця лекція підкріплена виставкою фотографій «Роми Закарпаття між двома світовими війнами», на якій представлені п'ятдесят дві історичні світлини міжвоєнного періоду Підкарпатської Русі. 

Також Євгенія Миколаївна передала дарунки від громадської організації «Гідність» (голова правління Віктор Човка) у вигляді інформаційних стендів на теми «Історія закарпатських ромів», «Громадський рух ромів», «Культура. Ремесла. Промисли» та «Болюча рана ромів – Голокост».


Ст. наук. співробітник відділу науково-освітньої роботи та промоції ЗОКМ ім. Т. Легоцького Вероніка Петрушка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon