Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
В Ужгороді відзначили Міжнародний день ромів
18:45
8 квітня 2024 р.

В Ужгороді відзначили Міжнародний день ромів

08 квітня традиційно відзначаємо Міжнародний день ромів! Сьогодні в Ужгороді, у стінах Закарпатської ОДА-ОВА та обласної ради відбулися урочисті заходи з нагоди цієї дати. Про цю подію повідомляє Закарпатська ОДА:

«8 квітня Закарпаття разом з усім світом відзначає Міжнародний день ромів. Це свято не лише представників громади, а й усіх поціновувачів її унікальної культури.

З цієї нагоди в атріумі обласної військової адміністрації відкрили благодійну виставку картин митця Тиберія Йонаша та його учнів художньої школи «ROM-ART». На експозиції представили 30 яскравих полотен, на яких зображені роми у традиційному вбранні, сцени їхнього побуту та життя, а також мальовничі пейзажі нашого краю. Частину коштів з продажу робіт передадуть на потреби ЗСУ🇺🇦

Представників ромської громади краю привітав Віктор Микита - голова Закарпатської ОДА. Він підкреслив, що для нашого регіону надзвичайно важливо всебічно підтримувати та розвивати всі національні спільноти.

«Знаково, що сьогодні роми є активними учасниками суспільного життя нашої країни та області. Зі зброєю в руках вони захищають Україну, волонтерять, підтримують вимушених переселенців, працюють в органах державної влади та місцевого самоврядування. Окрім цього, зберігають і примножують свою багату та унікальну культуру й доводять, що єдність у розмаїтті можлива», – наголосив очільник Закарпаття.

Під час урочистостей керівництво Закарпатської області й департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій ОВА нагородило лідерів та активістів ромської спільноти.

Зокрема, за сумлінну працю, вагомий особистий внесок у справу захисту та інтеграцію в українське суспільство ромської національної меншини, активну громадянську позицію та з нагоди Міжнародного дня ромів спільною відзнакою обласної ради та ОВА – нагрудним знаком «За розвиток Закарпаття» – нагородили депутата Ужгородської міської ради Мирослава Горвата.

Інформаційні сюжети про дану подію від місцевого телеканалу «21 Унгвар»:


телекомпанії «М-студіо»:


та «Першого Кабельного»:


Привітав ромів Закарпаття і Голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай:

«Сьогодні відзначаємо Міжнародний День ромів. Ромська історія, культура та ідентичність є невід’ємною частиною сучасного світового життя. Кіноактор Чарлі Чаплін, співак Елвіс Преслі, художник Пабло Пікассо, танцівниця Кармен Амайя, футболіст Златан Ібрагімович та чимало інших відомих постатей – усі вони з ромським корінням, які творили і творять світову історію. 

Сучасна українська історія твориться на наших очах. Роми на рівні з усіма іншими громадянами України нині протистоять російському агресору – воюють на найскладніших ділянках фронту в складі Збройних сил України, беруть участь у партизанських діях у тилу ворога, працюють на благо держави. Ромські громадські об’єднання нині активно займаються волонтерською діяльністю, організовують притулки для переселенців, доставляють гуманітарну допомогу із заходу України.

 Привітав присутніх зі святом. Побажав усім представникам ромської спільноти міцного здоров’я, закарпатської серенчі та перемоги! Разом із Віктором Микитою вручив спільну відзнаку обласної ради та обласної державної адміністрації «За розвиток Закарпаття» Мирославу Горвату. Заслужена нагорода для людини, яке своє життя присвятила справі захисту та інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство. 

За традицією цього дня запалюють мільйони свічок як символ єдності ромського народу, а тисячі яскравих вінків спускають на воду: це символізує нелегку долю ромського народу».


Фейсбук-сторінки «Закарпатська обласна державна адміністрація» та «Роман Сарай – голова Закарпатської обласної ради»

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon