Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
«Застрельте мене, не мучте» – у Виноградові презентована п’ята книга Миколи Бурмек-Дюрі
18:28
26 березня 2024 р.

«Застрельте мене, не мучте» – у Виноградові презентована п’ята книга Миколи Бурмек-Дюрі

26 квітня у стінах Виноградівської публічної бібліотеки пройшов цікавий літературний захід за участі відомого місцевого ромського письменника Миколи Бурмек-Дюрі:

«Сьогодні у залі центральної публічної бібліотеки зібралися люди, небайдужі до чистоти духовних криниць, наділені великою любов’ю до культурного розквіту нашого краю, щоб відзначити подію в літературному житті нашої громади - вихід у світ нової, п’ятої книги молодого ромського автора Миколи Бурмек-Дюрі «Застрельте мене, не мучте». Видання видане за фінансової підтримки Європейського ромського інституту мистецтв і культури (ERIAC) та Стипендіальної програми Українського ПЕН.

Микола Бурмек-Дюрі один з тих письменників, які творять обличчя ромської гілки української літератури і його по праву називають першим ромським письменником Закарпаття. У його біографії багато непростих моментів та труднощів, що ставали перепоною у житті. Втім, це не завадило хлопцю стати письменником і людиною з небайдужою душею.

Ведуча заходу – Катерина Василівна Ромушко детально презентувала життєвий і творчий шлях Миколи Бурмек-Дюрі. Поетичний доробок автора «Найрідніші» декламувала, бібліотекар ВСП "Виноградівський фаховий коледж Мукачівського державного університету" - Алла Кайзер

У виступі діда Ласло Дюрі та матері автора, звучали спогади про не нелегку життєву і творчу долю письменника, який зміг досягти таких успіхів.

Серед гостей виступила Марія Андріївна Селехман – Конкіна, яка акцентувала увагу присутніх на теми, які продовжує висвітлювати автор  з життя ромської громади та про новий стиль написання книги, який найбільше відповідає його власному баченню, власній художній концепції, який назвав «вакерка», ромською мовою це означає «розмова». 

З вітальним словом та щирими побажаннями виступила начальник відділу містобудування та архітектури - Тегзе Маргарита Іванівна, яка навчала Миколу в дитячій школі мистецтв ім. Бели Бартока. Своїми враженнями та побажаннями автору через відеозв’язок виступили: письменник, видавець та засновник першого недержавного видавництва "Гражда" - Іван Ребрик, голова спілки письменників Закарпаття - Василь Кузан та голова журі Всеукраїнського літературного конкурсу українськомовних творів імені Михайла Селизньова - Ірина Селизньова.

Книжкове видання «Застрельте мене, не мучте!..» це перша художня книга про закарпатських ромів під час Другої світової війни. Повісті, які увійшли в це видання, написані на основі розповідей ромів-старожилів, які мешкають у Закарпатті” - зазначив письменник Василь Горват, який написав передмову у виданні.

Начальник віділу культури та туризму Виноградівської міської ради - Югас Василь Степанович зазначив, що у своїх творах літератор відтворює нелегке життя своїх пращурів, їхню боротьбу й страждання . І це не дивно, бо, як кажуть у народі, той, хто не знає минулого чи нехтує ним, той не вартий і майбутнього. 

Завершуючи захід в.о.директора КЗ “Виноградівська публічна бібліотека” Виноградівської міської ради Закарпатської області - Мар’яна Василівна Марушка розповіла присутнім про Миколу, не тільки як про автора книг, але й вправного користувача інноваційними послугами бібліотеки. Завершуючи виступ побажала автору творчого натхення, успіху та здоров’я у Божому супроводі.

 Всі присутні мали можливість безкоштовно отримати книгу з автографом автора».


Фейсбук-сторінка «КЗ «Виноградівська публічна бібліотека»

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon