Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Засідання «ромської» Міжвідомчої робочої групи в Ужгороді
21:22
13 лютого 2024 р.

Засідання «ромської» Міжвідомчої робочої групи в Ужгороді

13 лютого в Ужгороді відбулося перше в 2024 році засідання обласної Міжвідомчої робочої групи з питань координації «ромської» Стратегії, про що повідомляє Центр культур національних меншин Закарпаття:

«13 лютого у конференц-залі Центру культур національних меншин Закарпаття відбулося засідання обласної Міжвідомчої робочої групи з питань координації виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві. Склад робочої групи затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації від 12 січня 2024 року № 34.

Мета зібрання – обговорити питання реалізації державної етнонаціональної політики в умовах вступу України в Європейський Союз, зокрема ромів Закарпаття на шляху інтеграції їх в громадянське суспільство.

На початку зібрання присутні на засіданні робочої групи лідери та активісти ромських громадських організацій національно-культурних товариств області одноголосно обрали заступником голови Міжвідомчої робочої групи Мирослава Горвата, заступника голови Громадської організації «Закарпатське обласне ромське об’єднання «Романі черхень» (Ромська зірка).

Учасники зібрання відзначали, що запорукою стабільного та успішного державотворення на шляху підготовки вступу України до ЄС, утвердження авторитету України як європейської держави та нашої багатонаціональної області, прямо пропорційно залежить від здатності до консолідації всіх національних спільнот, зокрема найбільш незахищеної ромської національної меншини. Присутні на засіданні стверджували, що в основу реалізації Плану заходів на 2024—2025 роки з реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини області має бути покладено модель співпраці між ромськими громадськими організаціями, органами державної влади та місцевого самоврядування.

На засіданні обговорено орієнтовний план роботи Міжвідомчої робочої групи на 2024 рік.

Ряд конструктивних пропозицій до діяльності робочої групи запропонував директор департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій облдержадміністрації – обласної військової адміністрації Роман Молдавчук. Він підкреслив, що права національних меншин в Україні, як громадян української держави, захищені Конституцією України та національним законодавством. Тому врахування етнонаціонального фактора постає як обов’язкова умова розвитку області, а забезпечення умов для реалізації прав та свобод представників національних спільнот, зокрема найбільш незахищеної ромської громади, виступає на перший план під час реалізації держаної етнонаціональної політики на Закарпатті.

Модерував на заході Олександр Лях, заступник директора департаменту – начальник управління національностей та релігій департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій облдержадміністрації– обласної військової адміністрації».

Новообраний заступник голови Міжвідомчої робочої групи Мирослав Горват так прокоментував цей захід:

«Нині мене обрано одноголосно заступником голови Міжвідомчої робочої групи при Закарпатській ОВА. Це група, яка займається інтеграцією ромів в українське суспільство, захищає їхні права та налагоджує контакт між ромами та владою. Основна мета – реалізація державної етнонаціональної політики в умовах вступу України в Європейський Союз, зокрема ромів Закарпаття на шляху інтеграції їх в громадянське суспільство.Щиро дякую представникам ромських організацій, які були присутні, і тим хто не зміг бути та особливо Дякую за довіру обласній владі та за співпрацю Закарпатській обласній державній адміністрації. Певен, що лише спільно можемо реалізувати ромську стратегію у найближчі роки».

Фото: Центр культур національних меншин Закарпаття, Мирослав Горват


За матеріалами сайту Центру культур національних меншин Закарпаття (http://centerkyltyr.pp.ua/), фейсбук-сторінки «Myroslav Horvat»

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon