Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
КАПЛ «Вестед» вшанувала пам’ять ромів, жертв Пораймосу
19:31
7 серпня 2023 р.

КАПЛ «Вестед» вшанувала пам’ять ромів, жертв Пораймосу

Карпатська агенція прав людини «Вестед» (м. Ужгород) до Міжнародного дня голокосту ромів провела низку інформаційних та культурних заходів в області, а саме в Ужгороді, Мукачеві та Тячеві:

«2 серпня у цілому світі вшановують пам’ять ромів, що загинули під час Пораймосу. Ми в цей день провели інформаційний захід для дітей та підлітків «Пораймос та війна сьогодні: крок до толерантності». На захід були запрошені місцеві підлітки, роми, а також ті, хто вимушено покинув свою домівку через війну. Учасники ознайомилися із віртуальним музеєм, а потім у групах обговорювали питання цінності та уніакальності кожної людини. У невеличких групах діти обговорили питання що робить нас щасливми, чому важливо поважати один одного та чому потрібно пам’ятати історію. 

Крім того, відбулися гастролі у двох містах – Мукачево та Тячів, де глядачі змогли документальної вистави «(НЕ) моя історія. Музика». На покази були запрошені представники влади, громадськості, роми, місцеві жителі, ВПО. Вхід був для всіх вільний.

У виставі було розкрито п’ять документальних історій про переслідування ромських музикантів під час Пораймосу. З поясненнями до глядачів виступила Євгенія Навроцька, автор тексту постановки: «Музика завжди виражає дух народу. Тому в кінці постановки ми включили гімн ромів «Опре рома», що у перекладі означає «Піднімться, роми». Цей твір більш відомий як «Джелем, джелем», («Йдемо, йдемо»). У 1971 році на Першому ромському Конгресі пісня, яку роми співали у нацистських концтаборах, стала гімном. Музичне та текстове аранжування запропонував Ярко Йевремович, ром із Сербії, в’язень трьох концтаборів, де загинула вся його велика родина». Покази нашої вистави завершуються рефлексіями та обговоренням із глядачами. У Тячеві глядачі дякували, згадували історії зі свого життя.  

Доволі емоційно реагували на виставу і глядачі у Мукачеві. Серед них і Рада Каландія, керівниця «Циганського Національного Товариства «Ромен» із Донецької області, м. Вугледар, яка наразі із родиною проживає у м. Мукачево та допомагає ромам, які потерпіли від війни. Рада розповіла свою історію: «Моя бабуся мені розповідала, як великі ромські табори спалювали і розстрілювали. Бабуся була свідком цих подій і ще в дитинстві розповідала нам ці історії. Тому я дуже вдячна вам за цю тему. В той час від геноциду страждали не тільки роми, але і євреї. Тому ми всі недавно і відзначали день ромського Голокосту 2 серпня. Дякуємо вам за виставу і бажаємо нам всім перемоги».  

До глядачів звернувся і перший заступник голови Мукачівської військової адміністрації Роман Тарабій: «Мене зацікавила історія про цих людей, про цих музикантів. Я обов’язково хочу дізнатися про них більше. Особливо дуже гарна гра акторів. Дуже класна грала дівчинка, яка розповідала про Родніківку, я знаю де вона знаходиться, бо я причетний до цього регіону. 

Який висновок ми можемо зробити після перегляду вистави? В першу чергу – це позитивні емоції. Які ще труднощі у нас не були б, але врешті-решт ми є люди і нас чекають щасливі моменти. Це означає, що у нас є план розвитку ромської громади. Всі розуміють, що для них має бути приклад життя музиканта з Мукачева. Успішний, освічений, людина, що творить історію. Дякую за те, що ви піднімаєте ці історії, творите».

* * *

Заходи організовано в рамках проєкту «75 років – українці та роми пам’ятають, вчаться, шанують» КАПЛ «Вестед» за підтримки Фонду EVZ (Фонд «Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє»).

 Підготовлено за підтримки Фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» (EVZ) / Developped with the support provided by the Foundation “Remembrance, Responsibility and Future”.

Ця публікація не відображає офіційну позицію і думки Фонду EVZ. Автор(и) несуть відповідальність за зміст. 

This publication does not represent an expression of opinion by the Foundation EVZ. The author(s) bear(s) responsibility for the content.  

#SupportedByEVZ


Фейсбук-сторінка Карпатська агенція прав людини «Вестед»

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon