Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
1 червня – Міжнародний день захисту дітей
18:56
1 червня 2022 р.

1 червня – Міжнародний день захисту дітей

Згідно з «романіпе» (ромським законом), дитина та її життя вважаються священними, та високо цінуються у ромській громаді. Це й не дивно, оскільки дитинство – це особлива та вкрай важлива пора в житті кожної людини. Якась загадка супроводжує ранні роки нашого життя. Те, що в дорослому віці вважається звичним, в дитинстві видається якимсь чарівним та надприродним. Все хочеться дослідити та зрозуміти, що до чого. 

Спершу, з’являючись на світ, на немовля очікує знайомство з турботливими батьками, голос яких воно чудово пам’ятає ще з часу затишного перебування в маминій утробі. Та скільки ще цікавого попереду! Миле дитяче агукання “перевтілиться” в слова, з яких слід навчитися складати словосполучення, а з часом і цілі речення! Ото ще тримайтеся дорослі, коли маленькі «чомусики» воліють дізнатися про все на світі! Неконтрольовані рухи ручками та ніжками з часом стають більш свідомими. Ніжне тіло поступово набуває сили тримати самостійно голову, перевертатися на інший бік, повзати, ходити міцно вхопившись за батьківську руку, а з часом, набувши хоробрості, зробити свій перший в житті самостійний крок. І ось вона, така собі нова перемога) Проте, це тільки самий початок! 

Ще можна довго описувати цей захопливий процес розвитку дитини, та хочеться звернути увагу на те, що, на превеликий жаль, в сучасному світі не кожній дитині пощастило отримати таке безтурботне та спокійне дитинство. Багатьом дітям доводиться важко працювати разом з батьками, щоб забезпечити родину їжею. Досі в XXI столітті багато дітей не отримують формальної освіти, не вміють читати та писати. Такі звичні для багатьох речі, як зошити, книги, олівці, фломастери, пластилін – для цих дітей є розкішшю, та й як поводитися з ними вони й гадки не мають. Їх дитинство минає не в затишному будинку з комфортними умовами, а у стихійних поселеннях з відсутніми елементарними засобами для нормального проживання.

Слід сказати, що з початку повномасштабної російської агресії в Україні, діти різних національностей які проживають на її території, в тому числі й роми, на власному досвіді переживають жахи цієї війни. Деякі, навіть, втратили своє життя! 

Діти ховаються в бомбосховищах. Під обстрілами покидають рідну домівку. Деякі сім’ї через окупацію навіть не мають змогу придбати харчі, щоб було чим нагодувати дітей. Під звуки сирен учні продовжують дистанційне навчання. Хтось покинув країну й тепер перебуває в таборах або поселеннях для біженців, де живе разом з десятками, а то й сотнями, незнайомих людей. Діти мусять пристосовуватися до життя в чужій країні. Деякі діти розлучені з батьками, або з одним з них. Хтось взагалі втратив родину… 

Сімдесят два роки тому світова спільнота вперше відзначила День захисту дітей, який щороку відзначається 1 червня. В Україні День захисту дітей відзначається згідно з Указом Президента від 30 травня 1998 року.

І в цей день особливо хочеться побажати дітям всієї землі мирного та щасливого дитинства!

* * *

Цього року для ромських дітей Ужгорода та дітей з родин переселенців, вже традиційно, було проведено невелике свято у міському парку «Підзамковий». Його співорганізаторами, зокрема, виступили Ужгородський міський центр соціальних служб (директор – Іван Фленько), ромська церква «Авен Езер» (пастор – Іван Балог). У ході свята було проведено соціальну акцію «Малюнок на асфальті» на тему сім’ї і дитинства, у якій взяли участь понад 70 дітей.


Фото: Віктор Човка, Ужгородський міський центр соціальних служб

Автор: Анастасія Тамбовцева, мережа EqualNet

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon