Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Ремесла Березнянщини
19:40
18 лютого 2022 р.

Ремесла Березнянщини

Громадська організація "Ром Сом" (голова - Аладар Пап) продовжує свою роботу з пошуку народних умільців та популяризації ромських ремесел. Цього разу активісти та журналісти завітали до двох населених пунктів Великоберезнянщини - у Великий Березний та Мирчу. 

Ромський табір Великого Березного розташований у лісистій частині селища. Тут проживає талановитий чоловік, який займається традиційним ромським ремеслом - ковальством. Знайомтесь - це Олексій Келеш, друзі якого кличуть його Віджай.

Олексій вже багато років займається роботою з металом, зокрема виготовляє на замовлення різного роду залізні вироби, ворота, підкови. Позаду будинку майстер має невеличку майстерню, яку він обладнав своїми руками.

У день нашого візиту до Олексія по допомогу прийшли його друзі-односельчани зі своєю кобилою Лізою. І ми на власні очі побачили весь процес підковування! Від фіксації тварини, зачистки копита, підбору розміру підкови, розпалювання багаття, приготування до прикріплення підкови.

Другий населений пункт, де ми навідалися до народних ремісників - це село Мирча, яке розташоване за кілька кілометрів від Великого Березного. У важкодоступній частині села, під горою, розкинуте поселення волохів, які традиційно займаються виготовленням різного роду виробів з деревини. Ми завітали додому до родини Юрія Каналоша, який займається виготовленням ложок та корит. Майстер показав нам свою продукцію, власне процес виготовлення ложки з "нуля". Це важка праця, яка постійно супроводжується мозолями на ладонях. Дружина Юрія займається продажем ложок на ринках області, переважно в Ужгороді. Ціна одної ложки - 20-30 гривень. З цього і виживає уся родина. Звісно, що зараз в умовах соціально-екномічних негараздів та карантинних обмежень можливість торгувати знизилася. Та і закордонних туристів, які минулими роками часто відвідували Мирчу та купували ремісничу продукцію від місцевих жителів, зараз практично немає.

P.S. Заходи Громадської організації «Культурне товариство циган Закарпаття «Ром Сом» відбуваються в рамках реалізації проєкту «Традиційні народні ремесла у ромських громадах Закарпаття – популяризація та нові робочі місця» від Міжнародного фонду «Відродження» (м. Київ).

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon