Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Берегівська гімназія провела пам’ятний захід про геноцид ромів
20:25
26 листопада 2023 р.

Берегівська гімназія провела пам’ятний захід про геноцид ромів

21 листопада у Берегівській гімназії «Опре рома» відбувся цікавий шкільний захід, присвячений пам’яті жертв ромського Голокосту.  

Даний інформаційно-просвітницький захід під назвою «Геноцид ромів у Другій світовій війні» був підготовлений зусиллями вчителя історії Александра Ковача. «Пораймос» – це один із синонімічних термінів на позначення масового знищення ромського населення в роки Другої світової війни нацистами та їхніми союзниками, ромською мовою він означає «пожирання», «знищення», «роздробленість». Саме так назвав вчитель історії свою грунтовну презентаційну розповідь для гімназистів та вчителів.

Захід проводився угорською мовою, а на класній дошці великими буквами було написано ««Ніколи знову» можливо, є тепер. Пам’ятай! – аби не було так. 1943 – 2023» (в оригіналі: A “Sohatöbbé” lehet, hogy most van. Emlékezz! – hody ne igy legyen). А на столі коло дошки горіли поминальні лампадки та покладені квіти у пам’ять про усіх невинних жертв ромського народу.

Урок розпочався з виконання українського гімну. Далі вчитель А. Ковач «занурив» своїх гімназистів у часи жахливих подій Другої світової. На основі цікавих фактів було розкрито питання характеру, масштабів та методів знищення ромів. Учитель емпатійно й фахово розповідав про політику знищення нацистами окремих народів і верств населення тодішньої Європи, в першу чергу євреїв та ромів. 

Учні дізналися про існування найбільшого концентраційного табору в Освенцимі, відомого як Аушвіц-Біркенау, про умови життя в ньому ромських родин, про медичні експерименти та тортури, які застосовувалися на людях. Нацистська політика та практика масового знищення євреїв, ромів, представників різних меншин була розкрита через таких осіб як Генріх Гіммлер, Рудольф Гесс, Йозеф Менгеле. Діти дізналися якими позначками (шевронами на одязі) стигматизували ромів (це були коричневі трикутники перевернуті донизу).

Також вчитель розповів і про дату 2 серпня, яка сьогодні відзначається у всьому світі як Міжнародний день пам’яті ромського Голокосту. Нацистський режим здійснював злочини проти ромів і в Україні, наприклад, на знак вшанування жертв геноциду на території меморіального комплексу Бабин Яр у місті Києві встановлено монумент «Ромська кибитка».

Було презентовано і пісню «Хороша дорога» (ромською «Лачо дром») у виконанні ромської жінки зі Словаччини Маргіти Макулової, яка вижила в таборі смерті Аушвіц.


По завершенню заходу директорка гімназії «Опре рома» Агнеса Кудрон подякувала усім організаторам та присутнім і наголосила на тому, що ми повинні не допустити повторення тих трагічних подій.

* * *

Інформаційно-просвітницький захід проведений в рамках проєктної діяльності за підтримки німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (нім. – Stiftung Erinnerung, Verantwortung und Zukunft, скор. – EVZ)



Фото: Берегівська гімназія «Опре рома», Петро Габрин

Автор: Петро Габрин

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon