Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Фонд «Чіріклі»: «проти» дискримінації та «за» соціалізацію ромських жінок
18:10
26 червня 2023 р.

Фонд «Чіріклі»: «проти» дискримінації та «за» соціалізацію ромських жінок

Ромські жінки зазнають подвійної дискримінації – за ознакою статі та етнічною ознакою. Повномасштабна війна ще більше загострила цю проблему, адже тепер значна частина з них стала також переселенками чи біженками, втратила роботу та дім. 

Як показує дослідження «Досвід внутрішньо переміщенних ромів під час війни», проведене «Чіріклі» у грудні минулого року, 42% опитаних зазначили, що їхнє матеріальне становище або їхньої сімʼї змінилося у звʼязку з війною. Також 37% респондентів казали, що у них відбулося роз’єднання в сімʼї у звʼязку з війною. Головними причинами роз’єднання стали евакуація та небажання членів родини покидати свою домівку. Тобто ромські жінки опинилися у ще більш скрутному становищі, оскільки залишилися наодинці зі своїми проблемами. 

Фонд «Чіріклі» з 2018 року реалізовує проєкт «Сила ромських жінок», у рамках якого допомагає жінкам отримати професію, або пройти курси перекваліфікації, де жінки з вразливих категорій населення навчаються соціальному підприємництву. 

Особливістю цих курсів є те, що за короткий час можна оволодіти певними навичками та вміннями, а згодом – відкрити свій малий бізнес. Для деяких вразливих жінок без вищої освіти – це шанс розпочати нове життя. Програма навчання завжди будується індивідуально для кожної з учениць, з урахуванням їхніх уподобань, можливостей та побажань. 

Приміром, у Вінниці, як розповідає місцева представниця проєкту Юлія Кашпрук, до участі у проєкті долучилися пʼятеро жінок, серед яких були ромки та переселенки, які через війну змушені були переїхати зі Сходу. 

«Наразі у нас є курси візажу та манікюру, а також навчання водінню автомобіля. Тривалість курсів варіюється: є короткі – триденні – після яких жінки отримують сертифікати, а є довготривалі – трьохмісячні – по завершенню учасницям надають свідоцтва державного зразку», – наголосила Юлія. 

Наприкінці курсів учениці мають скласти невеликий екзамен – представити фінальну роботу. Однак бувають випадки, коли жінки починають практикуватися чи працевлаштовуватися ще не завершивши курси. Так, одній з учениць дозволили піти до дитячого будинку, аби стригти дітей-сиріт та робити їм різні зачіски, вже після четвертого заняття. 

Наразі у групі навчаються жінки з однієї ромської громади, однак у Вінниці є й більше бажаючих. Ромські жінки попросили розширити набір учасниць і залучити їх до цього проєкту, і наразі команда фонду вивчає їхні потреби для подальшої організації курсів.

Такий самий проєкт здійснюється за підтримки департаменту культури міської ради і у Луцькій громаді, там він має назву «Від мрій до дій». У ньому пʼятеро учасниць навчаються на курсах манікюру, кондитерського мистецтва та візажу.

«Метою проєкту є допомога жінкам самореалізуватися, надати менторську підтримку та необхідні теоретичні та практичні знання та навички для початку власної справи», – наголосила директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.

Вручення сертифікатів про успішне завершення курсів планується цього місяця. 

Учасниці такого навчання вдячні за можливість, яку вони отримали, оскільки така допомога дає ромкам та переселенкам поштовх до пошуку себе та самореалізації. Зокрема, у Вінниці одна з учасниць курсів повідомила організаторам про відкриття власної справи – наразі вона закуповує все необхідне обладнання, аби почати роботу в сфері бʼюті-індустрії. 

Тож освітні курси не лише допомагають жінкам розвивати власні підприємницькі навички, а й сприяють пошуку свого місця у житті. Ніколи не пізно освоїти нову професію або знайти своє хобі, яке приноситиме користь та задоволення!

У рамках реалізації проєкту понад 150 жінок пройшли різні види навчань отримали знання та навички для посилення їхньої діяльності. 

Стаття підготовлена в рамках проєкту «Сила ромських жінок», який реалізується за підтримки Інституту Діаконії. 


Думки та позиції, викладені у публікації, не обов’язково відображають офіційну позицію Фонду «Чіріклі».

Автор: Яна Радченко

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon