Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Допомога від німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє» постраждалим від війни в Україні
19:29
12 квітня 2022 р.

Допомога від німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє» постраждалим від війни в Україні

Німецький Фонд «Пам’ять, відповідальність, майбутнє» (нім. – Stiftung Erinnerung, Verantwortung und Zukunft, скор. – EVZ) впродовж багатьох років одним із головних напрямків своєї діяльності визначає підтримку жертв націонал-соціалістичних переслідувань та зміцнення активності їхніх нащадків, спільно з молоддю вживає заходів для підтримки «живої» пам’яті про долю переслідуваних, ініціює сучасну освіту з метою критичного розгляду націонал-соціалізму та його наслідків.

Заснування Фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» у 2000 році ознаменувало собою поворотний момент у культурі історичної пам’яті – німецька держава, бізнес та суспільство взяли на себе політичну та моральну відповідальність за страждання підневільних працівників у епоху неправового режиму націонал-соціалізму.

Окрему увагу Фонд приділяє програмі підтримки ромні та ромів, що постраждали від націонал-соціалізму – це програма «Лачо дівес!», яка також реалізовується в Україні. З початком російської агресії 2022 року, Фонд почав активно підтримувати різні громадські ініціативи по всій Україні, зокрема направлені на екстрену допомогу громадам – у першу чергу людям похилого віку, внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим та багатодітним родинам.

Завдяки Фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє», починаючи з березня-квітня 2022 року, у багатьох областях України надається всебічна допомога найбільш вразливим верствам населення, які страждають від жорстоких реалій війни.

Провівши невеликий моніторинг дописів у соціальній мережі Фейсбук, можна виокремити такі регіони, в яких українські громадські організації та благодійні фонди надають допомогу від Фонду:

Закарпатська область (м. Ужгород) 

Громадська організація «Рома» (керівниця – Світлана Адам) провела велику акцію, у ході якої було роздано 250 пакетів гуманітарної допомоги, до яких входили продукти харчування, медикаменти, засоби гігієни, матраци та постільні приналежності. Допомогу отримала як місцева ромська громада, так і переселенці з постраждалих областей України (міста Краматорськ, Київ, Харків, Слав’янськ, Ірпінь).

Активну роботу проводить Громадська організація «Карпатська агенція прав людини «Вестед» (в особі Володимира Навроцького), яка надає допомогу у вигляді продуктових наборів, засобів гігієни та ліків для ВПО та ромів, що наразі через військову агресію російської федерації перебувають у доволі скрутному становищі. 

15 березня була надана підтримка 16 сім’ям із 43 осіб, які приїхали із м. Ірпінь (Київська область) та наразі проживають в Ужгороді. 

18 березня була надана допомога та підтримка тим переселенцям, які наразі проживають у стінах Ужгородської гімназії № 13 (т.зв. «ромській» школі). Було передано для потреб родин мікрохвильову пічку для приготування та розігріву їжі. 

19 березня була надана підтримка родинам переселенців, які прибули в Закарпатську область із зони військових дій! У цей день активісти змогли надати підтримку 8 сім’ям із 32 осіб, що приїхали із східних регіонів України. 

20 березня КАПЛ «Вестед» надало допомогу у вигляді продуктових наборів та засобів гігієни для ромів у бувшому Великоберезнянському районі, а саме була надана підтримка 16 сім’ям із 76 осіб, що проживають у ромських поселеннях. 

Запорізька область (м. Запоріжжя, Мелітополь, Бердянськ)

Громадська організація «Запорізький ромський центр «Лачо дром» в особі Олексія Падченка, зокрема, зуміла надати підтримку у вигляді продуктів харчування, яка була відправлена дітям війни в окупований Мелітополь.

Голова об’єднання ромських жінок «Голос ромні» Анжеліка Бєлова із Запоріжжя повідомила цікаву історію, в якій зазначена підтримка з боку Фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє»: «Нещодавно до нас звернулася ромська родина підприємців, які керують «Під Дубом комплекс готельний». Вони безкоштовно розміщують у своєму готелі ВПО з Маріуполя, Волновахи, окупованих територій Запорізької області. Наразі у готелі проживає більше 30 людей. Харчування також надається безкоштовно для ВПО, тому підприємці гостро потребують продуктів харчування. Також є потреба у побутовій хімії, гігієнічних засобах.

В рамках проєкту за фінансування EVZ Foundation, ми надали гуманітарну підтримку готельному комплексу – крупи, борошно, олія, м’ясо та інші продукти, побутову хімію, дитячі підгузки та гігієнічні засоби. Пишаюся підприємцями, які не стоять осторонь та підтримують українців, які залишилися без житла та вимушено мали покинути свої домівки».

Об’єднання ромських жінок «Голос ромні» у квітні 2022 р. провела два етапи із розподілення гуманітарної допомоги в рамках проєкту за підтримки EVZ Foundation. Так, 1 квітня відбулося перше розподілення гуманітарної допомоги ромам в місті Запоріжжя: «Допомогу отримали 125 людей. Надалі ми надаватимемо підтримку ромам Запоріжжя, Дніпра та Кривого Рогу. Ми вдячні нашій команді – Анжеліка Бєлова та Олександра Коряк, які працювали над залученням фінансування, розробкою проєкту та наразі координують проєкт».

У ході другого етапу розподілення гуманітарної допомоги ромському населенню міста Запоріжжя допомогу вже отримали 350 людей.

Також було організовано доставку гуманітарної допомоги в окуповане місто Бердянськ – було передано п’ять великих продуктових наборів для потребуючих родин.

Херсонська область (с. Мала Каховка) 

До Міжнародного дня ромів (8 квітня) роми похилого віку у Херсонській області, на окупованих територіях, отримали посильну продуктову допомогу. Серед переліку організацій, які надали підтримку, вказаний і Фонд «Пам’ять, відповідальність, майбутнє».

Логотип Фонду:

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon