Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Сарненський «ромський батальйон»
17:31
31 березня 2022 р.

Сарненський «ромський батальйон»

Місто Сарни Рівненської області розташоване неподалік кордону з Білорусією, за 50 км. Тут проживає нечисленна ромська громада, яка на сьогодні нараховує 7-8 родин. З діда-прадіда місцеві українські роми живуть в мирі та злагоді зі своїми сусідами. Це нащадки кочових ромів-«берніків», які мігрували у навколишніх землях. У 17 столітті їхні предки прибули сюди з Австро-Угорщини.

Сергій Заборовський – представник ромської громади Сарн, співак, керівник музичного колективу. З початком російського вторгнення в України разом зі своїми друзями та родичами проявляє активну громадянську позицію щодо захисту нашої держави.

До Вашої уваги коротке інтерв’ю із Сергієм Заборовським.

Сергію, вітаю! Розкажіть, будь ласка, чим Ви займалися у довоєнний час?

Я народився і проживаю у місті Сарни. Вже багато років очолюю музичний колектив «Хамза». Ми граємо і співаємо у ромському та східному стилях. Я співаю та граю на гітарі. Ми багато виступали на весіллях, корпоративах, святкуваннях днів народжень….

Де проживають роми у Рівненській області? Чим займаються?

Ромів у нашому краї не є багато, порівняно з іншими частинами України. Крім мого міста, є ромська громада у м. Дубно, с. Дубровіца. Щодо заробітків ромських родин, то у Сарнах багато людей регулярно виїжджають на заробітки до Польщі. Тут шукають можливості працювати на сезонних польових роботах, на заводах, по будівництву.

Як змінилося життя ромів Вашої громади після початку війни? Що скажете про «ромський батальйон»?

Роми і українці у нашому місті добре знають один одного, живуть у мирі і злагоді. Багато дружать між собою. Так і я, маю доброго друга дитинства, його звати Віталій. Ми зустрілися з ним у перший тиждень війни, розговорилися. Віталій зараз активно займається організацією оборони міста, тому попросив мене допомогти робочою силою. Я підключив своїх друзів та родичів поміж ромів, переважно молодь – ми організували регулярну роботу з наповнення мішків піском і доставкою до тих місць, які потребували укріплень (блокпости, кільцеві розв’язки). Ми ж розуміємо, що до кордону з Білорусією дуже близько, є велика військова небезпека. За це наших хлопців і назвали «циганським/ромським батальйоном». Усі роми Сарн готові і надалі активно долучатися до оборони міста, допомагати чим можуть, а за потреби підуть усі на захист нашої землі!

Фото з фейсбук-сторінки Віталія Русланова (Vitalii Ruslanov)

Автор: Петро Габрин

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon