Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Ромське життя
18:16
15 березня 2022 р.

Ромське життя

Команда «RomaUA» пропонує Вашій увазі третій репортаж про життя людей в умовах війни. 

Ми завітали у гості до пастора ромської церкви «Авен Езер» (у перекладі – «Камінь допомоги»), голови благодійного фонду «Ромське життя» Івана Балога в Ужгороді. Іван Балог є батьком багатодітної родини, військовим капеланом, займається благодійництвом у своєму мікрорайоні Радванка. Зокрема, він регулярно кормить гарячими обідами малозабезпечені родини, дітей, надає соціальну та правову допомогу ромському населенню.

З початком війни будівлі церкви "Авен Езер" разом з прибудинковими кімнатами стали місцем притулку та зборів частини вимушених переселенців, які опинилися в Ужгороді. Іван Балог разом зі своєю командою організував усі необхідні умови для прийому гостей – годує їх, забезпечує одягом і теплом, житлом. Загалом, під його опікує зараз перебуває понад 80 переселенців (з них 30 дітей), переважно ромів, з таких міст як Харків, Житомир, Одеса, Миколаїв та ін. Є ромські родини, які вже другий раз змушені покидати свої домівки – першого разу у 2014-2015 роках вони переселялись з Луганщини до Харкова, а у 2022 р. опинилися в Ужгороді. Кожна історія, почута від ромських жінок, - це біль і страждання за своїх рідних, за покинутими домівками, за щасливим мирним життям.

Першочергові потреби цих людей – це забезпечення продуктами харчування та дровами. Посильну гуманітарну допомогу у вигляді одягу вже надала Ужгородська міська рада, зокрема Ужгородський міський центр соціальних служб Департаменту соціальної політики (директор - Іван Фленько). На черзі гуманітарні вантажі для ромських переселенців, які мають надіслати благодійники є Європи.

Детальніше у нашому відеосюжеті:


Автор: Петро Габрин

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon