Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Допомога словацьких ромів
20:01
4 березня 2022 р.

Допомога словацьких ромів

Ситуація з вимушеними переселенцями-ромами в Словацькій Республіці поблизу українського кордону, станом на 4 березня, виглядає наступним чином.  

Роми зі всієї Словаччини згуртувались аби допомогти вимушеним переселенцям з України. З пункту перетину кордону «Малі Селменці – Великі Селменці» роми допомагають з автотрансфером до м. Міхаловці, що за 40 км від кордону. Роми допомагають всім без жодних дискримінаційних моментів, про що не скажеш за інших… 

Міхал, один з лідерів релігійної громади села Павловці-над-Угом нам розповідає, що багато автобусів перевізників не бажають перевозити українських ромів. До прикладу він навів випадок, коли чеські волонтери-перевізники, приїхавши за людьми аби відвезти їх до Чехії, побачивши наших ромів, сказали що це не українці. На що Міхал показав їм їхні українські паспорти. Але вони сказали, що українці білі, а ромів вони брати не будуть і далі автобуси поїхали пустими не забравши маленьких дітей та їх мам. 

Релігійна громада Павловців-над-Угом на чолі з пастором Мареком також у своїй ромській церкві тимчасово облаштувала місце для українських переселенців (переважно для ромів) – тут можна переночувати не більше ніж три доби, поїсти, отримати першу гуманітарну допомогу та продовжити свій шлях далі по Європі або ж якщо є бажаючі залишитись у Словаччині. Наразі там близько 70 людей – це мами з маленькими дітьми. 

Поспілкувавшись з вимушеними переселенцями виявилось, що найменшому мешканцю, який там перебуває, шість днів. Умови важкі, – каже п. Катерина, – але боїться бути дома. Адже бачить що коїться у Харкові, Києві, Чернігові… Каже буде їхати далі до Мюнхену, де вже проживають і працюють її родичі. Я також зустрів там і мам з ужгородського поселення з вулиці Тельмана. Одна з них зауважила, що повернеться додому, тому що не знає що їй далі робити у Словаччині. Більшість з них взагалі перший раз виїхали у своєму житті за кордон, скориставшись дозволом на прибуття у Словаччину на підставі внутрішнього українського паспорту та свідоцтва про народження дитини.

Очевидно, що важке становище, в якому опинилися роми в Україні, спонукають їх до пошуку безпеки для себе і своїх родин. Ми будемо і надалі відслідковувати ситуацію на словацько-українському кордоні.

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon