Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Європейська Рада прийняла важливий документ щодо ромів
15:49
16 березня 2021 р.

Європейська Рада прийняла важливий документ щодо ромів

12 березня 2021 року Європейська Рада прийняла Рекомендацію щодо рівності, включення та участі ромів (англ. – COUNCIL RECOMMENDATION on Roma equality, inclusion and participation), посилюючи зобов’язання держав-членів ЄС щодо ефективної боротьби з дискримінацією ромів та сприяння їх включенню у ключові сфери освіти, зайнятості, охорони здоров’я та умов проживання. Рекомендація також відображає потреби конкретних груп та різноманітність ромського населення. Вона замінює рекомендацію Ради від грудня 2013 року щодо ефективних заходів інтеграції ромів і має розширений обсяг, включаючи заходи щодо:

- боротьби з дискримінацією в Інтернеті та в режимі офлайн (включаючи переслідування, «антициганізм», стереотипність, риторику проти ромів та висловлювання ненависті);

- боротьби з множинною та структурною дискримінацією щодо ромів, зокрема жінок, дітей, ЛГБТ та осіб з інвалідністю;

- популяризації мультикультурних заходів з підвищення обізнаності та кампаній у школах.

Рекомендація наголошує на важливості рівної участі ромів у суспільстві та їхній ролі у формуванні політики. У Рекомендації викладено вичерпний перелік запропонованих заходів у ключових сферах, починаючи від доступу до освіти, ринку праці та охорони здоров’я, до сприяння активній участі у громадянському суспільстві та партнерських відносинах. Вона також прагне вдосконалити встановлення цілей, збір даних, моніторинг та звітування, зробити відкриту політику більш чутливою до рівності та інклюзії ромів. Більше того, Рекомендація наголошує на важливості гендерної перспективи.

Згідно з Рекомендацією, держави-члени повинні прийняти національні стратегічні рамкові стратегії щодо ромів у межах своїх більш широких політик соціальної інтеграції, що покращують становище ромів, та повідомити про це Європейську комісію, бажано до вересня 2021 року. Державам-членам також рекомендується включати та просувати права та рівні можливості для ромів у їхніх національних планах «відновлення» та «стійкості».

Джерело: Переклад новини сайту Європейської Ради (https://www.consilium.europa.eu/)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon